Международен ден на йога

Международен ден на йога 2022 г.

 

Заповядайте да празнуваме заедно Международния ден на йога на 19-ти юни 2022 г. от 10.00 ч. в Интер Експо Център. Ще можете да участвате в разнообразни практики и да чуете забележителни лектори.

Можете да се запознаете с програмите в двете зали на следните линкове:

ПРОГРАМА ЛЕКЦИИ

11:00-12:00 Официално откриване

12:00 – 12:45 Ана Павлова, йога център Сита-Рам
Науката за човешката същност според индийските писания

Резюме: Произход на човека. Създаване на човешкото тяло според санкхя философията. Праната и нейната същност. Петте коши.
За лектора: Анна Павлова (Свами Шрути Гяна Сарасвати) е представител на Сатиянанда йога. Започва заниманията си по йога през 1962 г., преди повече от 55 години, като преминава през различни пътеки, търсейки своята истина. Техниките на Айнгар практикува повече от 10 години, а по пътеката на Йога работи повече от 15 години. От 1987 г. е последовател на Сатянанда йога. Преди 25 години получава посвещение в Пурна саняса, а от 10 години е Ачария на тази пътека за България. 
Ръководи йога център Сита-Рам, където се провеждат редовни седмични занимания по духовната същност на тази пътека. А практически йога занимания провежда пет пъти седмично в различни салони в София.
Ежегодно посещава Индия и е под прякото ръководство на своя Гуру – Свами Ниранджананда Сарасвати.

13:00 – 13:45 Божидар  Филипович, Крия йога, САЩ, лектор на БФЙ
Йога, адвайта веданта, крия

Резюме: Kратко експозе върху методите и практиките, представени в йога, веданта и крия, за достигане на състояние, лишено от страдания, и придобиване чувство на блаженство и пълнота от практикуващия. Ролята на самадхи и джнана в процеса на самоосъзнаване и реализиране на освобождение (мокша, кайваля, нирвана).
За лектора: Божидар Филипович (Девадатта) под влияние на родителите си практикува бхакти от ранна възраст. През седемдесетте и осемдесетте години на миналия век се занимава с Хатха йога. След като вижда в медитация своя гуру – Свами Сатиесварананда Гири, решава да отиде при него и през 1988 г. заминава за Австрия. След посвещение в Крия йога от ученик на Свами Харихарананда Гири заминава за Калифорния, където реално среща своя гуру. Над 20 години практикува Крия йога под негово ръководство. През това време завършва психология и религиозни науки и се дипломира като магистър по клинична социална дейност. С помощта и одобрението на ръководителя на Веданта център в Южна Калифорния Свами Сарадевананда става един от основателите на Веданта обществото в България. 

14:00 – 14:45 Райна Христова, Българска федерация по йога
Практически поглед върху себепознанието и себеизучаването в йога (свадхяя)

Резюме: Изложението ще обхване значението и важността на свадхяя за всеки йога последовател. Ще бъдат разгледани техники за себепознание и себеусъвършенстване, широко застъпени и прилагани в Сатянанда йога, с цел да опознаем себе си, да развием усещане за лекота, сила и способност да правим положителни промени в живота си, да станем по-добри хора, да сме по-щастливи и спокойни.
За лектора: Райна Христова (саняси Радха)  практикува Сатянанда йога от 2004 г. Завършва 4-месечен сертификационен курс в университета Bihar Yoga Bharati (BYB) в Индия, два шестмесечни курса „Науката йога” 1 и 2 към Сатянанда йога академия – Европа и 5-месечен курс за учители по йога към Сатянанда йога академия – Австралия. Ежегодно посещава ашрама в Мунгир за надграждащи обучения и за йогийски начин на живот. Преподавател в Сатянанда йога академия – Европа.
По професия е адвокат.  Вдъхновението си черпи изцяло от традицията Сатянанда йога, която предлага цялостен, систематичен и научен подход за развитие на всички аспекти на човешката личност – физически, ментален, емоционален и духовен.

През последните години се интересува повече от живеенето на йога във всеки един момент. В преподаването си набляга повече на приложния аспект на йога, прилагане на техники и нагласи в ежедневието, които да доведат до развиване на осъзнаването и хармонизиране на мислите, действията и поведението на човек.

15:00 – 15:45 Ушика Мюкенхюмер (Залцбуг, Австрия), Център Шри Чинмой
Вътрешното бягане и външното бягане. Йогата на Шри Чинмой

Резюме: Лекцията ще е на английски с превод на български.
За лектора: Ушика практикува медитация и йога от над 30 години под ръководството на Шри Чинмой. Той e собственик на, магазин за индийски и уърлд музикални инструменти „Гандарва лока“. Освен с йога и музика лекторът се занимава с ултра бягания и е завършвал два пъти най-дългото състезание в света 3100 мили или 5000 км. В негова лекция той ще сподели за това как медитацията, йога и бягане на дълги разстояния са мощен инструмент за трансформиране на човешкото съзнание и постигане на привидно невъзможни неща или казано с думите на Шри Чинмой: Ние сме наистина безгранични, ако само се осмелим да опитаме и имаме вяра.

16:00 – 16:45 Сана Алсбей-Драгова, Изкуството да живееш
Прана и емоции – връзката между чакрите и емоциите, и практични техники за контрол на ума

Резюме:

  • ✔️ Как нивото ни на енергия и блокажите на енергийно ниво влияят върху нашия ум, емоции и здравословно ни състояние?
  • ✔️ Кои емоции с кои чакри са свързани и как можем да използваме това познание в наша полза в ежедневния си живот?
  • ✔️ Практични техники за справяне с емоциите и връщане на ума в настоящия момент.

 За лектора: Сана е сертифициран инструктор към Международна организация „Изкуството да живееш“. Първото си обучение за инструктор преминава през пролетта на 2010 г. в Германия, когато фокуса на обучението е върху програми за деца и тийнейджъри.
В последствие и още много обучения: през пролетта на 2016 г. в Индия, става инструктор по йога, специализиран в системата „Шри Шри Йога“, създадена от самия Шри Шри Рави Шанкар.
През 2021 г. преминава през 300-часово интензивно обучение за йога инструктори, което ѝ позволява да задълбочи още повече, както своята лична практика, така и познанията ѝ в древната наука на йога. Дълбоките ѝ познания в сферата на йога и медитация, придобити благодарение на нейната 13-годишната ежедневна практика, ѝ позволяват умело да споделя познанията си и да води занятията по един лек и забавен начин, уповавайки се на своя дългогодишен опит.

17:00 – 17:45 Добринка Димитрова, Българска федерация по йога
Въздействие върху неувереността като особеност на личността чрез древни йога практики

Резюме: Формирането на неувереност в себе си е следствие на негативни опити да се постигнат желаните резултати. Няма значение дали произтича от най-ранните детски спомени или се развива на по-късен етап. Има значение това, че създава компилация от страхове, ограничаващи здравомислещия подход към живота. Един от начините да възвърнем нашата увереност е като почерпим ресурси от мъдростта на достигналите от древни времена до нас класически текстове по йога. Благодарение на различните школи и учители по йога, тази система за усъвършенстване на човека отново е достъпна и достига по подходящ начин до съвременния човек. Йога е призната като система за усъвършенстване на тялото и ума, интегрирайки в себе си физическия, умствен и духовен аспект на човека, като по този начин поддържа неговото състояние на здраве.
За лектора: Казвам се Добринка Димитрова и практикувам йога от 10 години. Възпитаник съм на Национална спортна академия „Васил Левски“, специалност йога, бакалавърска степен. Преподавам класическа хатха йога от 4 години на деца и възрастни. 
Няма нищо по-ценно от знанието, всеки е ученик на тази земя. Трябва да го търсим, да го осъзнаваме във всеки един момент от нашият живот чрез инструментите, които са ни дадени.

ПРОГРАМА ПРАКТИКИ

10:00-10: 45 йога протокол

11:00-12:00 – официално откриване на Деня на йога

12:00-12:40 – Калина Прокопиева, Българска федерация по йога
„Йога при проблеми с вестибуларния апарат“

Калина Прокопиева споделя: „Йога за мен е начин на живот. Прави ме цялостна и завършена. Изпълва ме с много любов и светлина, вътрешен покой, хармония и баланс.“

Магистър по финанси, специализация Банково дело. Занимава се с йога от 2007 година. Завършила НСА „Васил Левски“, гр. София, специалност „Треньор по йога“. Завършва през 2012 курс към БФЙ – „Йога за деца“. От 2013 г до днешни дни се специализира ежегодно в множество семинари, организирани от БФЙ. Член на УС на СК „Пракрити“, гр. Велико Търново. Главен координатор на курсовете за следдипломна квалификация „Треньор по йога“ към НСА „Васил Левски“, съвместно с БФЙ, където организира и координира дейността по обучението на специализантите. Координатор на надграждащото обучение за преподаватели по йога „Преподаване на йога на деца”. Председател на Контролния съвет в ТПК „Прогрес“ гр. Горна Оряховица. Танцува народни танци в любителски танцов фолклорен ансамбъл „Балканика“ гр. Горна Оряховица

12:50 -13:30 – Галина Стакева,  Кундалини йога

Галина Стакева (Прем Шела) е акредитиран преподавател към Френската федерация Тантра Кундалини йога Еколь ду Тантра, основана от френския тантрик и психотерапевт Ананд Шараби. Галина Прем Шела се занимава с Кундалини йога по учението на Йоги Баджан от 15 години, като ученичка на Ваня Семкова (Баджан Каур), Жан Жак Ригу и Никол Барер. Галина е в постоянна връзка със своите учители, като посещава по няколко пъти в годината стажове, водени от тях. Пробуждането и канализирането на тази енергия към по-висшите центрове на човешкото съзнание е целта на всички практики, свързани с Кундалини йога. Кундалини йога се състои от крии, базирани на асани в пасивната им и в активната им форма, дихателни техники, медитации с вибрациите на мантрите. Практиките въздействат както на физическо, така и на фино ново.

13:40-14:20 – Яна Ангелова, Българска федерация по йога
Практика за стабилност и равновесие

Асана практика, в която ще се отдадем да изживеем вътрешното си пространство и ще преминем ментално и физически през  основните аспекти на личността: чувство за сигурност, радост, сила, любов, способност за общуване, интуиция. 

Яна Ангелова, дипломиран инструктор и лектор по Йога за деца и възрастни към Българска федерация по йога. Занимава се с йога от 15 години. Създател на клуб „Йога Здраве“, с насоченост за работа с деца в учебни заведения и детски градини.

14:30-15:00 – Емил Маринчев, Българска федерация по йога
Пранаяма практика

15:10-15:50 – Кристос Павлу, Insight Yoga Studio
Принципите на йога по Айенгар

Кристос Павлу е роден в Гърция. Насочва се към изучаване на физическите и менталните аспекти на функционирането на човека от ранна възраст. През 1986 година се среща с Айенгар йога и бива очарован от нея. Оттогава посвещава живота си на изучаване и преподаване на Айенгар йога. Преди 8 години той се премества в София, където основава „Айенгар йога център София“, за да продължи разпространението ѝ в България. Методът на преподаване на Айенгар е: продължителното задържане в позите; прецизно построяване и симетрията на тялото в асаните; използване на спомагателни материали в тези случаи, в които човек не може със собствени сили да осигури предходните две условия. Шри Б.К.С. Айенгар казва: „Асана означава поза, която представлява изкуството да разположим тялото си като едно цяло – физическо, ментално и духовно… когато една асана се изпълнява правилно, различията между тяло и ум, ум и душа, трябва да изчезнат… Ако с правилната практика на асаните се съхранява здравето на клетките, то също се оздравява и физическата обвивка, а умът се приближава към душата.“

16:00-16:40 – Милена Петрова,  Българска федерация по йога
Йога практика за здрав кръст и гръб

Първите ѝ срещи с йога са когато е на 17 години. Около десетина години по-късно йога ѝ помага да се справи с редица здравословни проблеми, свързани с кръста, гърба и ставите.
Постепенно, разкривайки необятния потенциал на йога не само като физически процес, започва да изучава древната наука, посещавайки курсове, семинари, конгреси… 

Възпитаник е на  Националната спортна академия в първия випуск висше образование по йога, специалност „Треньор по йога”. Милена Петрова е основател и председател на йога клуб „Ин и Ян”, Асеновград. Клубът е член на Българската федерация по йога. Преподава хатха йога от 7 години на хора от всякаква възраст – деца, хора над 65 години, бременни, деца с увреждания.

16:50-17:30 – Агнеш Ковач  и  Симеон Карадимов, Българска йога асоциация
От съзерцание към интуиция“ – балансираща и медитативна практика

С фокус върху работа с очите и интуицията. Чрез практики на физическо ниво ще освободим напрежението в очната мускулатура, ще изградим осъзнатост за един от най-чувствителните органи в тялото ни и ще наблюдаваме как очите ни стават живи, ясни, спокойни. Въздействайки на физическо ниво на очите, ние постепенно променяме и чистотата на вътрешния поглед, умът става по-чист, а мислите по-ясни.

Агнеш Ковач: Вярата в неограничените човешки възможности ме е съпътствала през целия ми живот. Търсех предизвикателства през алпинизъм, трекинг, пещерно дело, чрез изкуството и не спирах да изучавам себе си и света около мен с вярата, че има и нещо повече. През 2003 г. срещнах своя учител, чрез когото открих пътя си в Сатянанда йога (Интегрална йога) и духовните ми учители Свами Сатянанда и Свами Ниранджананда Сарасвати, които са моето вдъхновение и неизчерпаем източник на знание. В годините практика намерих своето спокойствие, радват ме малките стъпки и простите неща. Избрах да не бързам, а да уча тук и сега, и да задълбочавам своето себепознание и разбирането си за човешкото тяло и неговите възможности. Разбирам тялото, като материята, която съхранява душата, това е и причината да задълбоча познанията си към йога терапията. Така естествено се зароди и интересът ми към терапевтичния и класически тайландски масаж и хиропрактиката. Те допълват познанията ми в йога и ми дават възможност комплексно да разбирам и работя с човешкото тяло.

Симеон споделя: „Както може би повечето хора, активно спортуващи и издигащи в култ тялото, и аз бях обременен от предубеждения по отношение на йога. Но травма, която възпрепятства практикуването на всички познати ми до този момент физически упражнения, ме накара да потърся алтернатива.

Срещата ми с йога беше важна, определяща живота ми и бързо разбрах, че това е моят път. Последваха обучения, семинари, както и срещи с учители от различни традиции. След няколко години интензивно преподаване на Ащанга йога беше естествено да се концентрирам, задълбоча и развия в личната си практика, която ми даваше стабилност и вдъхновение. Обръщането към себе си ме накара да осъзная, че съм се опитвал да се надскоча. Това е причината сега практиките ми да са насочени към началото – със систематичен подход, с дълбоко разбиране към фундамента и с фокус към подобряване на стойката и засилване на усещанията както на цялото тяло, така и на отделните му части, което е предпоставка за подобряване на здравето – физическо, психическо и дори и социално.“

За поредна година и светът ще отпразнува международния ден на йога. На 11 декември 2014 Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни – денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога и оттогава се чества от многобройните практикуващи йога хора в цял свят. България традиционно го чества с голямо събитие в София, както и в много големи и малки градове. Събитията се организират от организационен комитет, включващ Посолството на Индия, Индологическа фондация „Изток-Запад“и различни йога организации. Всяка година сред основните организатори с особени заслуги е Българската федерация по йога.