Наука

Проучване на ефективните методи в преподаването на йога за деца

Планиран, структуриран урок

Планирането помага на учителите да преподават ефективни и фокусирани уроци. Добре планираният  и перфектен урок е също така по-ангажиращ, стимулиращ и интересен за нашите ученици. Те ще го харесат повече и образователните резултати ще бъдат по-добри, когато урокът е добре структуриран. Планирането на уроци може също така да помогне на учителите постепенно да повишат ефективността на работата си, избягвайки предишни грешки. Всеки урок трябва да има набор от ясни цели, които да дефинират какво искате да научат учениците ви по време на урока. Би било добре целите ви да следват посочените критерии: 

  • Специфични – Много ясни и добре дефинирани.
  • Измерими – Можете да измерите успехът от учебния процес след урока.
  • Достижими – Учениците наистина могат да постигнат целта по време на урока.
  • Реалистични – Целите са разумни предвид актуалните умения на децата.
  • Времево осигурени – Давате достатъчно време, за да се постигнат целите.

 Хубаво е да не се губим в капана на високите очаквания, а постепенно да повишаваме трудността. В противен случай трудно бихме намерили смисъла от този начин на планиране. Задължително имайте план на урока, но в същото време бъдете готови да го променяте, ако е необходимо. Знайте какво ще съдържат началната, основната и заключителната част Дори е добра идея в началото да практикувате урока в къщи предварително. По този начин ще бъдете спокойни и уверени. Ще се чувствате по-комфортно.

А ето и примерни идеи , с които можете да изпълните урока:

Йога пътешествие

Това е основният инструмент, който можете да използвате за воденето на детска йога. Започнете часа с нещо, което да ви събере заедно , нека това бъде вашият ритуал, и след това отидете на вълшебно пътешествие. Тук проявете цялото си творчество, дайте живот на предметите, като ги изобразите чрез йога пози.  Понякога дори насърчавайте децата да се включват създаването на пътуването.   Допитвайте се до тях, питайте ги къде искат да пътешестват, с какво, какви животни искат да видят

Приказка

Приказките са част от детството на всеки. Едни от първите детски спомени, които повечето от нас имат е как мама (или баба) чете приказки за лека нощ. Повечето педагози са съгласни, че приказките са един от начините да запознаем детето с околния свят, какви хора има в него, първите срещи на доброто и злото. Те Подсилват детското въображение и обогатяват общата култура. Учат децата на културните различия в света, който е около тях и ги даряват с любопитството да учат нови неща и да откриват нови светове. Приказките учат на разликата между добро и зло. Заедно с магическите създания и стъклени пантофки, в основата на приказките е поуката. В самата същност на приказката е тя да има силен морален урок, борба между доброто и злото, любовта и загубата и тези уроци попиват в децата. Приказките учат децата, че доброто винаги побеждава. Въпреки че това понякога се разминава с реалността, този урок е простичък и изключително важен. Бъди героя, не злодея.  Приказките помагат за умението да мислим критично. Приказките помагат на децата да се справят с емоциите си. Приказките не запознават децата само с обществото и моралните решения, те ги учат и как да се справят с вътрешните конфликти. Детския психолог Бруно Бетелхайм, който е проучвал значението на приказките в детството, вярва, че приказките могат да помогнат на децата да се справят с притеснения, тревожност, особено във възраст, в която не могат да си обяснят тези чувства. Често децата се припознават с главния герой и „побеждават“ злото в историята. Приказките имат изключително влияние върху ежедневието на децата. Те подхранват въображението, вдъхновяват, учат и ги подтикват да бъдат любопитни и жадни за знания. Ето защо приказките са перфектният инструмент в структурата на часа по йога. Пренесете се с децата в приказния свят. Децата обичат да изиграват любимите си приказки. Единственото от което се нуждаете е въображение.

Игри са чудесен вариант да поддържате часа винаги забавен и интересен за децата. Направете така, че игрите да се преплитат с темата на часа.

 гръмотевичната буря

Тази игра, преподавана в обучението на учители Yogadoodles , се играе в поза на лодка, балансираща седнала поза. Децата обичат тази игра, тъй като тя им позволява да изразят своето превъзходство. Учителите го обичат, защото балансира това освобождаване на енергия със самоконтрол. Водете класа, като моделирате движенията и звуците.

„Идва буря. Тук идва дъждът.“ Леко потупвайте пода с краката си, като копаещия дъжд. Докоснете лицето и главата си с пръсти, като капки за дъжд. 
„Вали по-силно – налива се!“ Стъпчете по пода с крака. Прекарайте лодката през локвите, използвайки ръцете си. 
„Ела тук големите пориви на вятъра!” Размахайте ръцете си и издавайте шумни шумове.
„Ето дойде гърмът и изсветляването!” Удряйте по краката или пляскайте.

След като шумът и движението достигнат максимума, „Замръзвайте!“ Всички балансират в поза на лодката и се опитват да бъдат възможно най-спокойни и тихи – въплъщавайки спокойната тишина след бурята.

Песен

Децата обожават детските песни, това е един от начините, с който можете да спечелите детското внимание. Управлението на енергията на групата, може да бъде най-голямото предизвикателство при обучението на децата. Чрез опит сестрите Келам откриха, че това, което работи най-добре, е лек подход. Вместо да се скарате – „Седете сега! Тихо моля!“- пеем нашите молби. Песента е игрива и  децата не се бунтуват. Те просто искат да се присъединят

В заключение ще кажа, че  йога оказва много благоприятно въздействие върху развитието на децата, но това зависи от ефективността на представянето на тази древна дисциплина. Зависи от нас, учителите, за това трябва добре да сме запознати с методите на преподаване, за да учим децата и те да бъдат облагодетелствани от ползите и . Йога за деца има интегративна роля за приобщаване към различните дейности в живота на децата, за интелектуалното и физическото им развитие и върху тяхното цялостно изграждане. Именно включването на иновативни средства, граничещи с отхвърлянето на рамки и стереотипи, приоритетно налагат използването на ресурси за устойчив темп на развитие на подрастващите.

Чрез изпълнението на гимнастическите пози у децата се създават навици да съгласуват основните двигателни действия и да развиват координацията между отделните части на тялото, което в значителна степен подпомага:

  • правилно ориентиране в пространството;
  • усвояване на пластични движения;
  • развиване на двигателна координация, гъвкавост и психомоторика
  • поддържане на правилна телесна стойка;
  • изпълнение на индивидуални и/или синхронни действия под общ сигнал и т.н.

Двигателната дейност оказва благоприятно въздействие върху подрастващите само тогава, когато съответства на възрастовите и индивидуални особености, на здравословното състояние и степен на физическото развитие на децата.

При съвременния начин на живот физическото развитие, двигателната култура и физическата дееспособност придобиват особено значение. Днес проблемът за подготовката и формирането на личността, нейната работоспособност и жизненост са много актуални. Подобрявайки нивото на физическата дееспособност, въздействаме не само върху функционалното развитие на децата, но и върху тяхното цялостно изграждане, чрез взаимодействието между всички качества на личността. Какво по-ценно от това да се отгледа едно енергично, физически здраво и силно поколение, което живее в мир със себе си и с околните. Йога е философия, която учи изцяло на добродетели, а същевременно с това подобрява качеството на живот, дава тонус, дава енергия, дава сила, дава гъвкавост и най-важното – дава здраве.

Използвана литература:

Pages: 1 2 3 4 5 6 7