Наука

Проучване на ефективните методи в преподаването на йога за деца

Йога за деца

Едни ден една майка отишла при Ганди с нейното малко момче да иска помощ. Тя се обърнала към Ганди с думите “Бапу, (така индийците наричали своя учител и водач), моля те кажи на сина ми да спре да ядe захар. Той яде много захар и не иска да спре, а това е лошо за него.” Ганди казал на майката да се прибере и да се върне след седмица. 
Майката се върнала след една седмица при Ганди. “Ние се върнахме, както каза.” Ганди се обърнал към момчето и казал “Млади момко, спри да ядеш сладки неща. Те не са добри за теб.” Майката се учудила и попитала Ганди “Бапу, защо не каза тези думи на сина ми, когато дойдохме за първи път при теб? Не разбирам.’’ Ганди отвърнал на жената “ Помолих те да се върнеш след една седмица, защото преди седмица и аз ядях сладко. Не можех да го карам да спре да яде сладко, докато аз го правех.” Великите хора, не ни учат с думи, а с дела. Един от най-великите принципи на този велик учител е “Ти трябва да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света”.

Йога е система за здравето, която е създадена, за да поддържа вътрешните органи здрави, подобрява телесната стойка, повишава мускулната маса, увеличава подвижността и гъвкавостта на ставите и сухожилията. Задържайки позата по-дълго време, кръвообращението се засилва към съответните органи и системи се стимулира тяхната работа. Йога практиките не само помагат тялото да се поддържа здраво и гъвкаво, но включват и участието на ума. По този начин се подпомага развитието на по-добра концентрация и будност и се активират творческите способности. Въображението на децата около 6 годишна възраст е отдадено предимно на играчките и приказките. Ние се опитваме да поставим малките хора в по-директна връзка със заобикалящия ги свят, без да прекъсваме приказната нишка. Това води до по-добро интегриране в реалността, като запазва връзката им със света на идеите. Според Пиаже децата, от 2-6 годишна възраст, фантазират много и вярват, че предметите са живи и имат емоции и намерения, подобни на човешките. Това се нарича анимизъм. Възможно е детето да прави причинно-следствени връзки между събития, които нямат нищо общо, например „Прахосмукачката се включи, защото плюшеното зайче ми се сърди“.  Мисленето се характеризира със символични функции и интуитивни мисли и все още няма логика. Децата използват символи, за да представят по-ранните си сензомоторни открития. Развива се езикът и децата научават, че думите, образите и жестовете имат символно значение. Започват да заместват един предмет с друг по време на игра, както и сами да заместват други хора в играта си, играейки ролеви игри, което им позволява да учат и да преживяват нови неща. Децата стават много любопитни и искат да знаят всичко, затова задават множество въпроси. Това дава основание за успешното прилагане на йога практиките в предучилищна възраст.

Животът на децатa става все по-стресиращ с всички дейности, социалния и училищния натиск и семейния натиск. Във всеки етап от живота си децата са подложени на някакъв вид стрес – когато прекрачват прага на яслата, стрес от съприкосновението с нови хора, в първи клас има стрес от новата роля на ученици. Стресът води до нежелани реакции  в общуването и по никакъв начин не помага за процеса на обучение. В училище непрекъснато се говори за насилие, за невъзможност да се овладее ученикът в класната стая. Може би това е една от причините йога за деца да придобива все по голяма популярност в детските градини и училище. Децата имат свръхстимулираща среда и родителите инстинктивно искат да дадат на децата нещо, което има терапевтичен елемент. Родителите, учителите и училищните администратори също започват да разпознават предимствата на детската йога, което помага на децата да се концентрират, да регулират емоциите си, да си сътрудничат с другите, докато всички са физически активни. Проучване, проведено от Програмата за оценяване и проучване на изследвания в Калифорнийския държавен университет, Лос Анджелис, установи, че когато 36-седмичната йога програма е включена в учебната програма за физическо възпитание на училището, физическата годност, поведението и оценките на учениците се подобряват. Йога за деца също предлага алтернатива на състезателния спорт и облекчение от изискванията за изпълнение, с които децата се сблъскват всеки ден. Часът по йога е безопасно пространство, няма тестове, няма изисквания. Учим, че упражнението е забавно и здравословно. Йога е да направиш нещо добро за себе си, без да се налага да се подготвяш за някакво изпълнение.  Най-важната разлика между часовете по йога за възрастни и деца е елементът на играта. Детските занятия по йога могат да включват само шепа разпознаваеми йога пози, хвърлени заедно с игри, пеене, разказване на истории и творческо движение. Успешната йога за детски програми просто адаптира традиционните практики към нуждите на децата за разнообразие и креативност. Класовете често включват широк спектър от йога практики: пози, дихателни упражнения, пеене, медитация или визуализация и релаксация.

Йога окуражава децата да бъдат оригинални, да проявят въображение, да засилят интегралното си мислене и да учат спокойно. Ако детето има конкретен здравословен проблем, Йога би могла да въздейства, тъй като стимулира функцията на органите и позите могат да се адаптират спрямо индивидуалната ситуация. По-този начин Йога осигурява на първо време облекчение. Облекчението дава спокойствие. Спокойствието помага да се оздрави цялостният тонус на детето. А тонусът създава радост. Радостта дава надежда и вяра. Радостта, вярата и надеждата дават стимул. Стимулът дава енергия. И всички хормони на щастие и здраве, предизвикани от тази верижна реакция, биха довели чувствително подобрение на здравето.
Йога е допълнение към родителското възпитание не могат да обръщат внимание на детето непрекъснато. Чувства, подобни на тези създавани в семейството се култивират и в групата по Йога, както между децата, така и от преподавателя към тях. Те имат нужда от внимание, любов, подкрепа и самочувствие.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7