Наука

Проучване на ефективните методи в преподаването на йога за деца

Възрастови групи

1-2 годишни деца

На тази възраст тепърва започват да ходят и се учат да говорят. Те са много любопитни, постоянно откриват нови неща относно заобикалящата ги реалност. Развълнувани са и се интересуват от  проучване на света чрез своите сетива, особено в изкуството. Отговарят на ритъма на музиката. Те учат дори да не участват активно в занятието. Възприемат положително песните, простите упражнения, лесните игри, многото повторения, прости указания.  Тяхното въображение не е добре развито, по- лесно е за тях да се съсредоточат върху нещо конкретно, обожават да гледат книжки с картинки. Започват да разпознават модели и форми, назовават обекти. Осъществяват прехода между пълзене към ходене, бягане. Падат често изпускат предмети, тъй като все още прътите не им са добре координирани

3-6 годишни деца

Децата на тази възраст опипват границите си, така че не им позволявайте да нарушават правилата в часа. Трябва да ползвате много предмети и животни, който завладяват въображението, защото лесно се разсейват. Внесете живот на позите, игрите и релаксациите.  На тази възраст децата трудно седят тихи и дълго в една поза.

3-4 годишните – Oбичат въображаеми игри. Наслаждават ав на използването на реални обекти. По-силно усещане като личност. По-добре се съсредоточават и развиват умение за решаване на проблеми. Правят прилики и разлики между обектите. Започват да се формират близки приятелства между дечицата. Те могат да бягат, ходят, катерят се, скачат и подскачат с по-голяма ловкост и скорост. Могат да ходят по права линия и да се придвижват между препядствия с лекота. Неустойчиви са при балансиране на един крак, но понякога могат да го направят за кратко. Могат лесно да се уморяват нуждаят се от периоди на почивка. Възникват предпочитания за лява и дясна ръка.

4-5 годишните – Развиват по-голям самоконтрол, въображаемите игри са по-сложни. Започват да използват сложни изречения и научават новите думи по-бързо. Започват да познават буквите. Споделят личен опит. По-добре управляват силните емоции. Могат да пеят и бързо да научават свои песни също така да съчиняват .ловко се движат през пространството – ходят, бягат, скачат. Прескачат неравномерно. Могат да балансират върху един крак  за няколко секунди, от 5 до 10 сек. Предпочитат груповите дейности. Обучат да разказват приказки и дори да си измислят собствени. Нуждаят се от по малко почивка по време на дейностите.

5-6 годишните – По-добре могат да управляват преди да се обърнат към възрастните за помощ. Разбират че чрез изкуството може да се разкаже история. Изключително енергични, трудно е да бъдат неактивни, наслаждават се на игрите и физическите движения. Засилена координация и способност да балансират. Могат да ходят бързи назад. Обичат да работят с ръцете. Могат да скачат на въже

Деца от 7-9 години

Обичат предизвикателствата и да показват колко добри, да споделят какво са научили. Могат самостоятелно  и по -креативно да решават даден проблем. Поощрявайте ги чрез хвалба на специфичните им постижения, някои деца ще бъдат по-силни и по-гъвкави, отколкото други, уверете се че всеки усеща чувството за постижение. Съсредоточете се върху координацията и задържайте позите. За да напреднете с тази възрастова група всеки час можете да обяснявате по една поза по-подробно. Особен интерес проявяват към дейности с прехвърляне на тежестта, като циганско колело, стойка на ръце. Могат да изпълняват по-сложни комбинации от движения.

Деца 10-12 години

При тази възрастова група йога практиката започва да има прилики като с тази за възрастни. От голяма важност са техниката и точността на позите, както и значението на дълбокото и редовно дишане. Дайте обяснения за физическите както и за психическите ползи от практиката. Важно е и да насочите вниманието им към конкретни мускули. Помогнете им да изградят  спокойствие, увереност, сила и концентрация. Окуражавайте ги като им давате ръководни позиции, но ги редувайте в ръководенето на групата. Голям интерес проявяват към практикуването на йога пози по двойки, обърнати пози, както и балансиращи пози. Включвайте във всеки час забавна игра. Харесват активните спортове и работата в екип.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7