Наука

Проучване на ефективните методи в преподаването на йога за деца

Ползи

Нека на кратко да синтезираме важността на асаните за физическото и физиологическо състояние на подрастващите:

  • -Подобрява кръвообращението, което е жизнено необходимо за правилното функциониране на организма.
  • -Подхранват, стимулират и поддържат жизнения баланс на ендокринните жлези, които контролират ръста и развитието на организма.
  • -Подобряват функциите- храносмилане и дишане, които дават допълнителни запаси от енергия на растящият организъм на детето.
  • -Увеличават кръвоснабдяването на мозъка, което способства за подобряване на умствените способности.
  • -Укрепва нервната система, повишава търпеливостта и спокойствието.
  • -Помага за хармонично развитие на тялото, чрез увеличаване подвижността на ставите.

Важността на асаните в психологически и емоционален план се заключава в:.

  • -Намаляват излишната агресивност и възбуда, отново благодарение на регулиране на ендокринната система.
  • -Намаляват склонността към меланхолия и притеснителност, особено при момичетата, регулират функциите на хипофиза и епифиза.
  • -Коригират склонността към леност и апатия, които понякога се появяват на този етап от развитие.
  • -Способстват за формиране на увереност в себе си, отстраняват мнителността и чувството за малоценност.
  • -Създават предразположение за приемане на йога принципи на яма и нияма, които способстват формирането на морално-етическите основи на характера на децата.

Но, за да успеем да научим децата на тази древна система за хармоничен живот, ние, учителите трябва да сме  добре запознати с ефективните  принципи на преподаването на детска йога.  На фона на цялата тази игра едно от първите неща, които учителите научават, е колко бързо детският йога клас може да се превърне в хаос. Нанси Уилямс, учител по йога в Пърт, Онтарио,  е научил този урок рано. „Бях помолен да направя йога презентация за цялостно основно училище от 183 ученици в салона. Започнахме с дъха на пчела. Голяма грешка! При толкова бръмчащи пчели не можеха да чуят моите указания за СТОП‘‘. Управлението на енергията на групата, може да бъде най-голямото предизвикателство при обучението на децата. Именно това е причината да обърнем значително внимание  върху начините, който ефективно работят при обучението на подрастващите в йога в детските градини и училище. Също така е добре да познаваме етапите на развитие през, който преминава детето, за да адаптираме успешно методите на преподаване

Развитие

Детското развитие е процес, следващ естествена последователност. Той протича с различни темпове  и индивидуални вариации при всяко дете. Децата постепенно изграждат умения под влиянието на разнообразни стимули от заобикалящата ги среда, като многократно повтарят едни и същи действия. Тези умения и повторения дават на детето увереност как да се справи с различните предизвикателства в ежедневието (двигателни, когнитивни и социални).

,,Ние бродим през разнообразен пейзаж – животът ни е като прекрасна река, която тече през този пейзаж. На нас, като учители, ни е даден късметът да изучаваме и опознаваме етапите в развитието на децата, на които преподаваме.,,

Щайнер  ни дава визията за човешкото същество, която е троична и се връща към принципите на християнството. Човешкото същество е съставено от тяло, душа и дух, но въпреки че ги има в зародиша, още преди раждането в утробата на майката, те се развиват и стават активни и самостоятелни, на различни възрасти.

Първо детето развива физическото си тяло, този процес завършва на възраст около седем години, тогава органите на детето приемат своята окончателна форми. от първостепенно значение на този етап са външното стимулиране на сетивата и движението. Детето живее във външния свят и общува с него. В първия етап, до седем години, е необходимо да се възпитава детето чрез личния пример, който му даваме. Малкото дете се учи най-добре като гледа това, което възрастните правят и повтаря тези действия. По този начин се развива силна воля. По Детето се научава на любов за работа и действие. Играта е „работата на детето

От седем до четиринадесет, детето развива  способностите на душата, въображението, чувствата и паметта. На този етап, се вдига завесата на несъзнаваното, душата на детето започва да живее самостоятелно. Вътрешното чувство се развива чрез художествени дейности и любовта на авторитетен възрастен. От седем до четиринадесет години задачата на възпитателя е да насърчи душата на детето, да изгради любов към общност, въображение и вътрешен живот чрез естетическо възпитание. Практиката по занаяти и изкуства е включена в учебните програми на валдорфските училища. Важни в този етап са пеенето на песни и разказване на приказки и други истории.

През периода от четиринадесет години до двадесет и първата година, детето развива интелектуалните си способности, то се превръща в мислещ индивид. Способността му за преценка, абстрактна мисъл и критично отношение достигат до този етап, когато детето е напълно зряло и е готово да влезе в живота на възрастния, с неговите отговорности. Сега неговият дух е напълно развит, детето е готово да развива абстрактни интелектуални способности и независима преценка. Баланса между вътрешният и външният живот трябва да бъде поощряван от всички учители.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7