Събития

Препоръки за предпазване от вирусна инфекция

Във връзка с разпространяващата се вирусна инфекция на COVID-19, БФЙ препоръчва следното:

На първо място да се съобразите със забраните за събиране на много хора в едно помещение!

Препоръчваме членовете на клубове и вашите посетители да се придържат към препоръките на Министерство на здравеопазването, публикувани на неговата страница:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/02/14/kak_da_predpazim_sebe_si_i_drugite.pdf

По отношение на поддържането на повишена хигиена препоръчваме да се прилагат следните препоръки:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/02/13/vremenni_nasoki_za_pochistvane_na_okolna_sreda_v_obekti_tR5jTiQ.pdf

В добавка на това, предвид на спецификата на нашата работа може да добавите няколко превантивни мерки, когато отворите отново вашите центрове:

  • Почистване на постелките след всяко занимание с разтвор, който съдържа 60% спирт.
  • Почистване на пода след всяко занимание със съответните средства.
  • Проветряване на помещенията. В тази връзка може да помислите за снабдяване на студиото с йонизатори, УВ лампи и други средства за поддържане на чистотата на въздуха, ако вашите финансови възможности позволяват това.
  • Снабдяване на студиото с дезифектантни къпрички. Ако имате общи кърпи в санитарните помещения ги заменете с хартиени рула за еднократна употреба.
  • Избягвайте физически допир при поздравяване, традиционният поздрав „Намасте“ с допрени длани е чудесен за настоящия момент. Също така ограничете физически допир при асистенции по време на практика, ако имате такъв стил на преподаване.
  • Ограничете използването на помощни средства по време на практика като тухлички, колани, възглавници и др.
  • Изпирайте одеялата по-често.
  • Поставете табели в тоалетните и баните, напомнящи на клиентите да се придържат към по-високите изисквания на хигиена в студиото и въобще.
  • Препоръчайте на вашите посетители, особено на тези, които са в напреднала възраст да си стоят в къщи и да практикуват самостоятелно. В тази връзка може да помислите за онлайн уроци по йога, за да поддържате връзка с вашата общност. Може да изпращате програми за практика в къщи, идеи за медитация и други йога методи, които да са адекватни на така създадената ситуация. Това ще помогне на хората да преодолеят стреса, който се е създал в обществото от медийната кампания.
  • Ако все пак научите за заболял специално от COVID-19 от вашата общност, запазете дискретността на личността, която е болна.

Специална препоръка: тъй като настоящата вирусна инфекция засяга белите дробове и вземайки предвид препоръките на лекари от засегнатите зони, намираме за особено препоръчително да насърчите вашите ученици да практикуват пранаяма всекидневно, по-усърдно и по-често. Това също може да се използва и за индикация за заразяване, защото капацитета на задържане на въздуха при инфекция рязко намалява. Ако практикуващият забележи засилена тенденция към намаляване на обичайното време на задържане на дишането в продължение на 2-3 дена, то е добре да предприеме стъпки за тестване за заболяване.

Пожелаваме на всички да поддържат не само висока хигиена, но и духа си високо и крепко, защото всички около вас имат нужда от вашата подкрепа и добра дума. Най-успешния начин за справяне с вируса е висока имунна защита и реакция, която се постига с йога практики, сатвичен хранителен режим и самодисциплина.

Накрая завършваме с едно предложение към всички вас и вашите ученици и клиенти: Нека всяка сутрин от 7:00 часа, за около 5-10 минути, да обединяваме своите мисли чрез медитация или молитва за здраве и благоденствие на нашите близки, нашата страна и целия свят.