Книги

Книга на Българска федерация по йога: Хатха прадипика на Сватмарама

ScanImage2806Можете да поръчате книгата на телефон:
0898 208 443
Или имейл:
cveti.velichkova@abv.bg
estebg_s.dokova@abv.bg

Хатха прадипика
Цена: 20 лева
Страници: 208
Меки корици
Подшита срещу разпадане
Илюстрации: 32

Изданието „Хатха прадипика“ на Българска федерация по йога по лиценз на Института „Кайвалядхама“ не е просто поредният превод на този класически текст, а плод на широко изследване на над 100 манускрипта, които са намерени в различни места из цяла Индия, както и на всички досегашни издания. Тази критична редакция е довела до важни допълнения и корекции. Така това не е просто вариант на яркия класически Хатха йога текст, а уникален принос към неговото правилно разбиране.

Не случайно дори заглавието е променено. Всички печатни издания на този текст досега са озаглавени „Хатха йога прадипика“. Но това не е заглавието, дадено на този труд в някои от консултираните ръкописи. А и самият Сватмарама го нарича „Хатха прадипика“ (HP I-3), а не „Хатха йога прадипика“. Затова изследователите са избрали някогашното заглавие за техния текст. Освен това са добавили още един пети урок, наречен „Описание на лечение“. В него са дадени напътствия как практикуващият да се справи с проблеми, възникнали от погрешна практика на йога или по друга причина.

Добре владеещите йога и санскрит редактори са внесли и ред корекции там, където са открили погрешни тълкувания, дължащи се главно на многозначността на думите на санскрит и недостатъчното разбиране на йога практиката. Те са се постарали и да дават, където е необходимо достатъчно разяснителни бележки, така че читателят по-лесно да разбере казаното от автора. Илюстрациите на повечето практики допълнително улесняват възприемането на написаното, още повече, че получихме разрешение да използваме български изпълнители, за да бъде книгата по-близка на нашите читатели.

Радостно е, че този уникален дългогодишен труд става достъпен на български език. Така днес, когато под името йога и особено Хатха йога се разпространяват практики, които са далеч от същността на древната дисциплина, ще можем да се докоснем до сърцевината и целите на оригинала, оставен за нас от мъдреците.

„Хатха прадипика“ може да служи и като практическо ръководство, даващо последователността за навлизане във все по-дълбоки практики, започвайки с асани (практикувани правилно), пранаяма и бандхи, мудри и достигане до висшите състояния, при които спящата царица (кундалини) се събужда и сънят на илюзията се стопява.

В първоначалните етапи на този път Сватмарама е дал  за всяка практика ползите както за здраво тяло и ум, така и като стъпка към духовната цел.

Можете да поръчате книгата на телефон: 0899 863 113
Или имейл: estebg_s.dokova@abv.bg