Публикации

Д-р Шарма: Йога е продължение на живота

DSC00491 (Copy)Интервю: Петя   Кръстева

Д-р Бубаран Рошанлал Шарма е бил 15 години директор на Философско-литературната катедра в Кайвалядхама, Лонавла. От 30 години се занимава с философско-литературни изследвания в областта на йога. Ръководи научни проекти върху етическите, социалните, философските и духовните аспекти на йога. Съавтор и редактор на 10 книги, както и на повече от 40 научни статии, публикувани в брошури и реномирани йога списания. Работил е като член на консултативния борд на „Йога: Традиционна научна дигитална библиотека“, проект към правителството на Индия, Министерството на здравето и семейното благоденствие, Делхи. Има 25 г. опит в преподаването на традиционни йога текстове в различни курсове в Кайвалядхама. Ръководи студентите в магистърската и докторската програма в университета в Пуна. Ръководил е семинари в Испания, Италия, Корея, Япония, Швейцария и Португалия по покана на различни йога организации. Работил е като главен редактор за „Йога Мимамса“ – изследователски йога журнал. В България е по покана на Федерацията по йога като лектор по подготовката на новите йога преподаватели. Обучението се проведе от 16 до 24 април в Лозен.

Д-р Шарма, какво е йога за вас?

Има много дефиниции във всички древни скрипти за йога, но всички те са съгласни за едно, че умът и сетивата са разпръснати навън и рано или късно ще бъдат контролирани и обърнати навътре.

Повечето хора откриват йога след някакво по-специално преживяване. При вас как стана? 

Бях на 8-9 години. Моят дядо беше йогин. Аз го наблюдавах, докато практикуваше и това несъмнено ми доставяше удоволствие. Когато разбра, че това ми харесва, той започна да ме обучава. Така дядо стана моят пръв учител. По-късно в гимназията аз намерих моя духовен учител. Поради високия си успех, имах доста възможности да уча друго, но аз избрах йога-пътя и вървя по него вече 31 години.

Може ли всяка жена да практикува йога, или се изискват по-специални качества?

Всяка жена може да практикува йога и това ще е много полезно за нея. Трябва да са по-внимателни, когато са неразположени. Някои асани в този период не са препоръчителни. А когато са бременни, да се включат в специална програма. Това е полезно не само за майките, но и за плода, който износват.

Какво проповядва йога философията по отношение на възпитателния процес при децата? Всяка майка изисква повече от детето си. Къде е балансът?

Отговорността на майката е много голяма, особено в началото. Тя е гуруто на малкото същество. Тя трябва да му създава основни понятия в живота. Това е дълъг процес. Детето приема всичко от нея. Затова тя много внимателно трябва да го наблюдава. То идва на този свят със своята карма шая и трябва да го отглежда в съгласие с природата. Да го наглежда и напътства, според желанията и интересите на детето, без да го натиска и да го кара да се съобразява с нейните „несбъднати” желания. Това е грешка.

При практикуване на йога, какъв хранителен режим препоръчвате?

Най-важното е храната да е прясна, чиста и много леко омазнена. Количеството се определя от физическото натоварване. Когато сте ядосани или уморени, не тръгвайте директно към масата. Успокойте се, починете малко и след това се хранете. Желателно е всяка хапка да се дъвче от двете страни – общо 32 пъти. Най-добре е съотношението на количеството храна в стомаха да е следното: 2 части твърда храна, 1 част течна и 1 част  празно. Това е добрият баланс.

Ако човек стои по  цял ден на бюро, какво да прави като практика при малко свободно време?

Обездвижването е много вреден процес. Човек трябва да накара своята енергия да се движи. Това може да стане чрез практикуването на асани и пранаяма. Това не е същото като тези, които ходят на фитнес. Не отричам това, но правилното практикуване на асаните дава много добри резултати за успокоението на нервната система, докато фитнес упражненията не могат да направят това. Те работят на ниво оформяне на мускулна маса. При методично практикуване на асани и пранаяма работата им е на по-дълбочинно ниво, което е по-здравословно.

Как най-лесно да успокоим ума?

Най-лесно на физическо ниво е  дишането  (пранаяма). Ако се концентрираме върху него, умът ще се успокои. Единственият начин да стигнем до по-фините нива е чрез дишането.

Има хора, които не познават йога, казват, че тя води до егоизъм?

Едната от основните промени, които се наблюдават при хората, които практикуват йога, е намаляване на егото. Практиките водят до осмисляне, осъзнаване на света около нас, по-лесно приемат хората такива, каквито са и избягват да показват своето его. Хората стават по-добри, отзивчиви и човеколюбиви с времето. Ако това не се случва, значи не се практикува йога, а нещо съвсем друго.

Някои смятат, че йога лекува. Какво не лекува йога?

Йога не е наука за лечение. Тя има по-висша цел – да отговори на въпроса кой съм аз? Когато започнем да практикуваме йога с тази цел, естествено се поражда един баланс в нас, който лекува нашите проблеми като заболявания, но това е вторичен продукт. Това, което в днешния свят се популяризира като йога терапия, е вторичен продукт от целите на йога. Това е важно да се разбере.

Приятел ли е умът на човека?

В чистото съзнание и  тялото няма болка. Всички беди и страдания идват от ума, как той ще интерпретира дадено обстоятелство, за да вземе съответното решение. Когато умът стане приятел на човека, той може да полети, но когато е „животно”, той го отвежда към ада.

Как да разделим ума от интуицията?

Човек може да чуе интуицията си само тогава, когато умът е спокоен, но  буден. Тогава той се свързва с универсалния ум и това води до интуитивно възприятие на нещата. Но ако умът се развълнува, той покрива интуицията и не може да разбере разликата между интуитивното възприятие и мисълта, за да вземе най-правилното решение.

В последните години се появиха много модификации на йога – фед бърнинг, хот, денс йога и т.н. Не се ли „замърсява” истинската йога, тази, която стига до нас от векове?

За съжаление в този материален свят всичко се използва за правенето на повече пари. Така става и с йога. При всички тези практики е нарушен основният принцип на йога – осъзнаването. Всяка асана се прави повече минути, за да стигне до нужното ниво в тялото и ума. Една асана започва да действа едва след 30-ата секунда на ниво нервна система. Всички други измислени действат само на мускулно ниво. Тези практики са друго, те не са йога в нейния истински смисъл и съдържание.Убеден съм, че докато говорим, вече е измислена и друга йога практика.

Какво е нивото на развитие на българските йоги на база лекторския ви опит в много страни?

Самият факт, че има много общи или близки думи със санскрит, показва, че българският народ има древна история. Това, което усещам тук, е добрата енергия на тази земя. Що се касае до българските йоги, те се движат много вярно по избрания път и тяхната осъзнатост и чувствителност е в пъти по-добра от тази на много други народи.

И накрая: йога религия или философия е?

Йога е универсална религия. Всички други религии създават догми, предразсъдъци. Йога е платформа за всички хора. Тя не е будизъм или индуизъм. Чрез практика и дихателни техники, йога дава едно по-високо осъзнаване на индивида, което му помага да живее по-смислено и осъзнато. Това е една универсална платформа на човешкия дух. Йога е продължение на живота.

DSC00497 (Copy) DSC00469 (Copy) DSC00463 (Copy)

Save