Събития

БЪЛГАРИЯ ПРАЗНУВА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЙОГА 2020 ОНЛАЙН

Датата 21 юни е избрана и официално обявена от ООН за Международен ден на йога (МДЙ) през 2014 г. Това е денят на лятното слънцестоене, в който има най-много слънчева светлина през годината. От тогава този ден събира в цял свят хора, които изследват, изучават и практикуват древната дисциплина, както и такива, които искат да научат повече, или за първи път да се запознаят с нея, на общи практики, конференции, семинари и други събития.

Днес светът е изправен пред изпитанието на глобална пандемия от силно заразния вирус COVID-19 и масовите събирания и пътувания не са възможни. Денят обаче ще бъде отбелязан отново по света, макар и дигитално, като всеки ще може да участва индивидуално, както традиционно се е практикувала тази дисциплина.  Темата на 6-тия МДЙ е „Ghar ghar se Yoga – Йога от къщи“.

На 21 юни МДЙ ще се празнува в 38 населени места в страната, включващи най-големите ни градове, редица по-малки и едно село. На този ден онлайн ще станат достъпни различни йога практики и лекции, които ще свържат йога с нуждите на днешния ден. Тази необходимост вече се осъзнава от редица съвременни научни дисциплини и практики, като медицина, психология и спорт. Йога се изследва и изучава в много университети по света, като забележителен пример е, че е включена като редовен/задължителен предмет за всички студенти по медицина в Harvard Medical School. България е сред малкото страни, в които дисциплината се изучава на ниво бакалавърска степен.

Онлайн програмата за МДЙ тази година ще излъчва на живо на 21.06 от 10:00 часа със специалната церемония по откриванетo на следните социални медии:

 https://www.facebook.com/idayofyogabulgaria/

https://www.iyogadaybg.com/

http://www.youtube.com/c/InternationalYogaDayBulgaria

https://www.facebook.com/IndiaInBulgaria/

Тя ще започне с официално откриване, осъществено от Н.Пр. Посланика на Индия в България, г-жа Пуджа Капур, патрон на събитието, и г-жа Вера Захариева, Председател на Българска федерация по йога. Ще бъде излъчено и поздравлението на индийския Министър-председател г-н Нарендра Моди, който преди шест години инициира процеса на безпрецедентното приемане с подавляващо мнозинство на резолюцията на Общото събрание на ООН за установяването на 21 юни като Международен ден на йога. С кратки видео-поздравления ще се включат видни българи и знаменитости. От всички краища на България ще прозвучат и поздравите на йога-практиците от различни йога-клубове и школи. Ще бъде представен и общия йога-протокол, както и кратко изпълнение на синхронизирана йога от възрастни и от деца.

Както и досега,  София ще отбележи празника с висококачествена и богата онлайн програма. Отново най-добрите сертифицирани учители, представители на известни школи по класическа йога, ще демонстрират разнообразие от практики за всички желаещи да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават. Те ще могат да им се насладят вкъщи сами, със семейството си или на малки групи, според предписаните от наредбите правила. Видни учени, лекари и практици по йога от България и Индия ще представят лекции по различни аспекти на йога, а също  и на аюрведа. Специално внимание e отделено на ролята на йога за подобряване на имунитета в борбата срещу COVID-19, както и за справяне с въздействието му върху човешката психика.

Дигитализацията на тазгодишното тържество дава уникалната възможност зрителите да видят и чуят практики и лекции по йога от клубовете в цялата страна на горепосочените линкове (без последния), които ще бъдат активни от 21-ви юни. 38 градове и села от цяла България ще празнуват 6-тия МДЙ  тази година.

Ще има и няколко флаш моба в София, съобразени с епидемиологичните мерки.

Честванията на Международния ден на йога в България се осъществяват от Посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации – Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, Фондация “Изкуството да живееш – България“, Фондация “Девъм”, Асоциация “Индия”, Индологическа фондация “Изток-Запад”, и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.  

ПРОГРАМА

6-ти Международен ден на йога
неделя, 21 юни 2020

НАЧАЛО

10.00 ч.

„Духът на йога“ – документален филм на ICCR (5.05 минути)

Видео с министър-председателя  г-н Нарендра Моди

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ

10.30 ч.

Водещия г-н Константин Драгов, съобщава програмата

10.32 ч.

Уводно приветствие на г-жа Вера Захариева

10.35 ч.

Основно приветствие на Н.Пр. посланика  на Индия

10.42 ч.

Телевизионно излъчване на приветствието на министър-председателя Нарендра Моди

10.52 ч.

Послания от български и северномакедонски известни личности

10.57 ч.

Йога флаш моб на знакови за София места

11.02 ч.

Връчване на Сертификат за цялостен принос на г-н Тодор Захариев от Н.Пр. посланика

11.05 ч.

Благодарствена реч на г-н Тодор Захариев

11.07 ч.

Изпълнение на йога практики от Йога клуб „Вяра“

11.14 ч.

Видео монтаж на участниците и победителите  във видео конкурса „Йога“

11.20 ч.

Детска йога  

11.30 ч.

Видео монтаж на участниците и победителите  в детския конкурс за рисуване на тема „Йога“

11.33 ч.

Синхронизирана йога – г-ца Ива Благоева и г-н Янаш Кунш

11.40 ч.

 

Видео компилация – поздрав за МДЙ от цяла България

11.45 ч.

Водещият съобщава програмата след официалната част, включваща разнообразни видеа с практики по йога, лекции за йога  и аюрведа до края на деня

11.45  ч.

Край на официалната част

 ПРОГРАМА ЗА СОФИЯ

11.45 ч.

Общ йога протокол от г-ца Димпал Рей и г-н Константин Драгов

12.20 ч.

 Интервю на Н.Пр. Посланика в предаването „Пътеки“ на Българска национална телевизия (повторение)

 12.50 ч.

Видео с практики по йога и лекции за йога и аюрведа

1. Лекция за йога, проф. д-р Б.Р.Шарма

2. Йога практика – г-ца Елка Димитрова от БЙА

3. „Подобряване на имунитета с йога за справяне с Ковид-19“ – лекция от д-р Шарад Бхалекар, Кевалядхама, Лонавла, Индия

4.  Практика на „Изкуството да живееш“ – г-н Константин Драгов и г-жа Сана Драгова

5. „Анемията в светлината на аюрведа“ – лекция на д-р Полина Красенова;  

6.  Йога за всички – г-н Сандип Сатядев  

7. Карма йога – лекция от г-н Цветан Лъжански  

8.  Йога за трета възраст – г-ца Светла Иванова

9.  Йога практика за релаксация – г-ца Вера Захариева

Максимална продължителност на йога практиките и лекциите: е 30 минути всяка

Обща продължителност : 4 часа и 30 минути

Йога практиките и лекциите ще бъдат разнообразени, като между тяхще бъдат излъчвани кратки клипчета, или видео послания за честването на  МДЙ от цяла България 

18.00 ч.

Край на честването на МДЙ 2020

 

ПРОГРАМА ЗА СТРАНАТА

След официалното откриване всички програми от страната ще бъдат излъчени на следните линкове:

https://www.facebook.com/idayofyogabulgaria/

https://www.iyogadaybg.com/

http://www.youtube.com/c/InternationalYogaDayBulgaria