Международен ден на йога

192 държави отбелязаха световния ден на йога

yoga-192Древноиндийско учение обедини вчера света. 192 държави отбелязаха за втора година световния ден на йога. На санксрит йога означава „единение“ – на човека, като дух и тяло с природата. У нас този ден завладя зала 3 на НДК в София и още 20 български града. Индийският посланик у нас Раджеш Кумар Сачдева награди дългогодишния учител по йога Ани Павлова, журналистът йога Атанас Атанасов и нашата Даниела Кънева. Всичко започна със зрелищен спектакъл на индийски класически танц.
На 11 декемри 2014 г. Общото събрание на ООН единодушно обявяви 21 юни за Световен ден на йога. Индуисти, христиояни, мюсюлмани, будисти, джайнисти, шинтуисти, бахаи…. – всеки вярва в своя Бог, но усвоявят и познанието на Йога. В САЩ, например казват че, 80% от хората са се докосмали до източното учение.
Атанас Атансов, журналист, йога:
Моят учител – Свами Дев Мурти казваше: не сменяйте собствената си религия и я практикувайте, но бъдете толерантни към другите религии и взимайте доброто от тях. И ето, тази широта, тази толерантност е толкова популярна в света.
Делничен ден е, но към зала 3 на НДК не спира потокът от хора – майки с колички, деца, възрастни. В голямата зала детски наши школи участват в демонстрации. А в две съседни зали вървят лекции на наши и индийски специалисти за философията на йога като учение и аюрведа – древноиндийска медицина, която в момента залива света. В това число и България.
Йога-денят се превръща в празник на индийската култура. Щандове с книги за Индия, картини на наши художници от пленер в Хималаите, традиционна кухня и филми канят на пътешествие в една от най-древните и най-бързо развиващите се днес страни в света.
Д-р Антоанета Заркова, хематолог, аюрведа-лекар, йога:
Българинът има изключителен афинитет към йога!
Доброто е, че йога-бумът у нас продължава. И като че ли всеки вече не възприема йога само като лек за тялото и душата, а като вроден стремеж към себепознание и приобщаване към големия свят. Казват, че още прабългарите са били свързани с житейската философи на Древна Индия. В онези стари време бащата на Капила – основателят древната философия Санкхя се казвал Кардам.
Видео:

Save