Семинари

Проф. Н.В.Рагхурам

Н. В. Рагхурам, основател и председател и духовен ръководител на „YOGABHARATI“, САЩ, основател и председателя на „DISHA BHARAT“ Бангалор, е йога и духовен ученик от ранното си детство. Учейки инженерство, той бил с ясно съзнание, че ще работи около десет години, за да спечели прехраната си, а в останалото си време ще може да търси и дава духовни знания на нуждаещите се.

Съответно той работи като инженер в различни сектори за малко повече от десет години, преди да се оттегли от работа.

През 1977 г. той посещава „Вивекананда Кендра“, Канякумари, за да добие по-задълбочени познания по йога и веданта от проф. Сатянараяна Шастри. От 1980 г. до 2015 г. той е почетен доброволец в университетите VYASA и sVYASA в Бангалор. Той основава центрове „Кендра“, навсякъде където работи и е бил командирован.

От 1990 г. Рагхурам обикаля целия свят (повече от 50 страни) през последните три десетилетия, ръководейки изследователски проекти, програми за обучение на учители и ритрити в Англия, Германия, Турция, Япония, Китай и САЩ. Най-завладяващата му работа е в мюсюлманската страна Турция, където има над 300 учители по йога, обучени от него и работещи в няколко града. Те също са посветени в мантра и медитация.

Провел стотици курсове за обучение на учители по йога, хиляди семинари за корпоративен стрес и семинари по йога терапия както в Индия, така и в чужбина.

Той въвежда Йога терапия и изследвания в неврологичната клиника KWA Stift Rottal в Германия и болницата за сърдечно-съдови заболявания Мемориал в Истанбул, Турция.

Той инициира най-престижния проект за изследване на рака в изследователския център MD Anderson Cancer, Хюстън, САЩ, заедно с д-р Лоренцо Коен и е съавтор на изследователските публикации.

Проф. Рагхурам организира три международни конференции в САЩ, две от името на VYASA, САЩ, и една от името на Yoga Bharati.

Той основава духовно ориентираната йога организация YOGABHARATI в Купертино Калифорния, която има клонове в няколко части на САЩ, Канада, Турция и Индия.

Той е отличен с награда „Йогашри“. Член е на индийската делегация на конференция на ООН в Уругвай през 2000 г. относно образованието и делегат, представляващ Индия в СЗО в Женева, Швейцария, през 2005 г.

Той е обучавал на йога първия индийски астронавт Ракеш Шарма.

Поканен е в експертната група за националната здравна политика на д-р Харш Вардхан, бивш министър на здравеопазването в правителството на Индия.

Той е главен гост в Сан Франциско, Калифорния по време на международния ден на йога тържества, основен докладчик на годишната конференция на обществото Шри Ауробиндо в Ню Делхи и в Центъра за духовно просветление в Калифорния, САЩ.

Удостоен е с наградата Vivekananda Vibhuti от колежа по менджмънт Dhruva, Хайдерабад и фондация Vibuti.

Научни публикации:

„Разлики в начина на живот между оцелели от рак на гърдата американки и китайки.“, Колектив, Support Care Cancer 2016, The University of Texas, Houston, USA.

„Депресивни симптоми и позитивно въздействие при оцелели от рак на гърдата американки и китайки.“, Колектив, Support Care Cancer 2017, The University of Texas, Houston, USA.

Въздействие на интегрираната йога върху неврогенната дисфункция на пикочния мехур при пациенти с множествена склероза – Обещаваща серия от наблюдения.“ Колектив, 2012 PubMed.

Categories: Семинари