Международен ден на йога

Програма на конференцията по аюрведа на Международния ден на йога

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЙОГА 24.06.2017 г., СОФИЯ ТЕК ПАРК
Секция Аюрведа
Лекции:
10:15-10:55 – „Аюрведичните принципи в храненето и вътрешната среда на организма.“ Влиянието на различните групи храни върху дошите и биологичната среда на тялото. Значението на микрофлората за човешкото здраве.
Лектор: д-р Антоанета Заркова, специалист по вътрешни болести, председател на Българско сдружение Аюрведа.
11:05-11:45 – „Билковите вина в аюрведа.“ Какво представляват билковите вина, асава и аришта. Литературни първоизточници. Производство. Приложение.
Лектор: д-р Дебасиш Пахари, медицински консултант на компанията „Байдянатх“, Индия, управител на отдела за производство и изследвания.
11:55-12:35 – „Трите стълба на здравето.“ Ханата, сънят и контролът на сексуалната енергия като основни фактори за здравето на човека.
Лектор: д-р Гарима Кхаджанчи, опитен лекар, завършила Аюрведична медицина в Делхийския университет с преподавателска практика и участие в международни форуми.
12:45-13:25 – „Обработката на храните в аюрведа.“ Влиянието на термичната обработка върху храната. Значението на подправките. Въздействие на суровата храна върху дошите.
Лектор: Юрий Ковачев, специалист в областта на аюрведичното хранене.
13:35-14:15 – „Аюрведа, древна и съвременна.“ Модерните технологии в производството на аюрведични рецепти. Добрата производствена практика.
Лектор: д-р Иван Николов, медицински представител на „Хималая“ и „Чарака“.
14:25-15:05 – „Лечение чрез йога.“ Йога принципи, на които се основава йога терапията, за кои пациенти и за кои заболявания е подходяща, методи за диагностициране и лечение.
Лектор: Анна Бакалова, заместник-председател на Българска федерация по йога, практикува и преподава йога от 1999 г., следва традицията на Крия йога и Свами Дев Мурти.
15:15-15:55 – Уеб платформа “Кредо”
16:05-16:45 – „Лечебните смоли в аюрведа.“ Какво представляват гуггулу, лечебните смоли в аюрведа. Литературни първоизточници. Производство. Приложение.
Лектор: д-р Дебасиш Пахари.
16:55-17:35 – „Въведение в Аюрведа. Основни принципи.“ Какво представлява конституцията на човека и как се определя. Пулсова диагностика и техника на извършване.
Лектор: д-р Авишек Мишра, медицински консултант на фондация „Изкуството да живееш“.
17:45 18:00 – Въпроси от публиката и дискусия.
18:00 – Закриване.
В рамките на честването на Международния ден на йога ще се проведат и следните мероприятия:
23.06.2017 – семинар на Българско сдружение Аюрведа с д-р Дебасиш Пахари на тема: „Бхасма – литературни първоизточници, производство, качествен контрол, приложение, нежелани реакции, личен опит в използването им“. Място на провеждане – йога център „Свами Дев Мурти“, гр. София (информация и регистрация на страницата на сдружението);
25.06.2017 – семинар на компанията Байдианатх, посветен на научните изследвания в аюрведа. Място на провеждане Военно медицинска академия, гр. София (записванията се осъществяват с e-mail на: ayurlifegroup@abv.bg);
26-28.06.2017 – лекции на д-р Дебасиш Пахари в други градове (заявки с e-mail на: ayurlifegroup@abv.bg)