ЙОГА ПРАКТИКИ

Пасчимотанасана

Източник: Хатха йога прадипика I:28, Шива самхита III 108
Значение: Пашчима буквално означава „запад” или „заден“. Тя обозначава задната страна на цялото тяло, от главата до петите. Предната или източната страна е лицевата част на тялото от лицето до пръстите на краката. Темето е горна, или северна страна, докато ходилата и петите на стъпалата формират долната или южната страна на тялото. Тан означава разтягане. В тази асана задната част на цялото тяло силно се разтегля, откъдето идва името й.

Техника на изпълнение:

Седнете на пода с изпънати напред и един до друг крака. Поставете дланите върху пода отстрани на ханша. Поемете няколко пъти дълбоко дъх.

 1. Издишайте, протегнете ръцете и уловете палците на краката. Хванете десния палец между палеца, показалеца и средния пръст на дясната ръка, а след това по същия начин хванете левия палец. Това осигурява пълно разтягане на мускулите на краката отзад.
 2. Наведете тялото напред от ханша, разтягайки торса по дължината на бедрата.
 3. Свийте и разширете лактите, използвайки ги като лостове, издърпайте трупа напред и допрете челото до коленете. Постепенно отпуснете лактите върху пода.
 4. Задната част на краката в областта на коленните стави да лежи стабилно върху пода. В първоначалните етапи коленете имат тенденция да се повдигат над пода. Стегнете задната група мускули на бедрата и издърпайте трупа напред. Тогава задната част на коленните стави ще легне върху пода.

Задържане: Позата се задържа до 3 минути. Първоначално обаче се започва с 5-10 секунди и се повтаря няколко пъти. При задържане на позата за по-дълго време е добре да  се прави Удияна бандха, която трябва да се повтори няколко пъти, докато се задържа в Пашчимотанасана.

Допълнителни съвети:

 • Много хора не могат да се наведат до колената или да хванат големия пръст на крака. Съветът е да хванат крака, където могат и да задържат навеждането без резки движения и насилие. С постоянство тялото ще отива все по-напред.
 • Дръжте обаче колената изпънати.
 • При правилно изпълнена Пашчимотанасана каквато и да е тежест върху гърба не трябва да се усеща.

 Противопоказания и предупреждения

 • Не се практикува при бременност.
 • Противопоказна при астма, язва и диария
 • Болки в кръста – навеждайте се само леко напред и под погледа на опитен инструктор

Физически и терапевтични въздействия

 1. Тази асана тонизира коремните органи и ги предпазва от вялост и слаба активност.
 2. Също така тя тонизира бъбреците, подмладява целия гръб и подобрява храносмилането.
 3. Гръбнакът на животните е хоризонтален и тяхното сърце е под гръбнака. Това ги поддържа здрави и им дава голяма издръжливост. При хората гръбнакът е вертикален и сърцето не е по-ниско от гръбнака, така че те скоро усещат резултатите от напрежението и своята уязвимост от сърдечни болести. В Пашчимоттанасана гръбнакът се поддържа изправен и хоризонтален, като сърцето е на по-ниско равнище, отколкото гръбнака. Достатъчното задържане в тази поза масажира сърцето, гръбначния стълб и коремните органи, които се чувстват освежени, а умът – отпочинал.
 4. Освен това облекчава при констипация и лекува диспепсия, гастрит, черен дроб и газове в стомаха. Лумбагото изчезва.
 5. Препоръчва се също за диабет и хемороиди.

 Модификации

 1. Когато стане лесно достигането на коляното, направете още едно усилие за хващане на стъпалата и отпускане на брадичката върху коленете .
 2. Когато и това стане лесно, сключете ръцете чрез сплитане на пръстите и отпуснете брадичката върху пищялите оттатък коленете или от двете страни на колената.