Международен ден на йога

Обръщение на Н.П. Сушма Сварадж, министър на външните работи на Индия, по случай Втория международен ден на йога

Много съм щастлива, че по инициатива на Индия, Организацията на обединените нации обяви 21 юни за Международен ден на йога. За втора година отбелязваме Международния ден на йога с огромно въодушевление както в Индия, така и в чужбина. Миналата година събитието беше отбелязано много мащабно, затова очакваме сега празникът да бъде два пъти по-внушителен и да има два пъти повече участници.
Бих искала да подчертая, че йога не е само система от физически упражнения, а развива и тялото, и съзнанието. По тази причина обикновено след тренировка човек се чувства изморен, но след йога не изпитва умора, а по-скоро усещане за вътрешен покой. Ако започнете йога с пранаяма и завършите с йога нидра или шавасана, ще се освободите от стреса и ще усетите как тялото ви се изпълва с нова енергия и жизненост. От една страна, йога е средство за борба с хроничните болести, а от друга, е и средство за набавяне на духовна енергия.
Международният ден на йога се отбелязва изключително мащабно, затова каня всички да се присъединят към нас. Отправям най-добри пожелания и към хората, които този път не са в състояние да участват, но ще почерпят вдъхновение от вас отново да се заемат с йога и да се включат следващата година.
Нашите посолства и представителства в чужбина активно подготвиха отбелязването на Международния ден на йога. Събитието ще бъде отбелязано подобаващо внушително и в Индия. От сърце пожелавам успех на всички вас и на Втория международен ден на йога.