Международен ден на йога

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЙОГА 2019 – ПРОГРАМА ПРАКТИКИ

logo-IDY

 

16 ЮНИ 2019 г., НДК, СОФИЯ,  Зала 3, 10:00 – 18:30

 10:00 – 10:40 – Димпал Рай

Дипломиран  йога  инструктор  по йога наука от Националния институт по йога в Мораджи Десаи, Ню Делхи, Индия.  Преминала обучение в сертифициран QCI изпит за учител по йога, инструктор по йога в Грих Калян Кендра, Ню Делхи, преподава на  служителите от централното правителство на Индия.

11:00- 12:00 – официално откриване на Деня на йога

12:00 – 12:35 – Свами Джьотирмая

Свами Джьотирмая е официалният гост на честването на Световния ден на йога в София, поканен от Посолството на Индия. Свами Джьотирмая един от най-старшите последователи на световно известния основател на „Изкуството да живееш“,  хуманитарния деец и духовен учител Шри Шри Рави Шанкар, признат и високо уважаван експерт в сферата на йога и медитация. Роден в Южна Индия, Свами Джьотирмая израства в католическо семейство. Когато завършва своето висше образование, той се запознава с „Изкуството да живееш“, като преминава през основния курс на организацията – Програма за щастие, където и научава техниката сударшан крия. Не след дълго среща и своя учител Шри Шри Рави Шанкар и преминава през следващите нива на курсове на Фондацията. Той е толкова силно положително повлиян от научените техники за медитация и знания от йога, че решава да се отдаде изцяло на каузата да разпространява мъдростта и техниките за себеусъвършенстване на своя учител. Свами Джьотирмая, освен харизматичен лектор на теми като човешки ценности, ума, дишането, емоциите, Аз-а, е и експерт в сферата на медитацията и 8-те степени на  йога.

12:40 – 13:15  – Кирил Коларов, БФЙ – клуб „Орфей“

Кирил Коларов става ученик на инж. Венцислав Евтимов още през 1965 г., а системно започва да се занимава с йога преди 24 години. Дипломиран преподавател по йога в НСА от 1996 година. От 2001 г. е член на Управителния съвет на Българската федерация по йога, бил е неин председател в периода 2005-2008 г. Носител е на бронзов медал от Първото републиканско състезание през 1996 г. в гр. Кюстендил.

13:20 – 13:55   – Живко Стоилов, БФЙ

Преподава йога и веданта философия в Пловдив  в „Ананда йога“, като част от „Сдружение Видя проект“, посветено на изучаване на древните и съвременни системи за личностно и духовно израстване. През 2008 г. завършва обучение за преподавател по адвайта веданта във Веданта академия /Индия/. В практиката и живота си се стреми към интегрален подход, който съвместява духовното и физическото.

14:00 – 14:35    Райна Христова, БФЙ

Адвокат по професия. Йога се превръща в част и философия на живота й през 2004 г.  Вдъхновението и познанията си черпи изцяло от традицията на Сатянанда йога. Преминала е успешно много обучения по йога към Бихарската школа по йога в Индия, Европа и Австралия.  Член е на Управителния съвет на „Българска федерация по йога”, на Управителния съвет на Сдружение: „RYE България – изследване на йога в образованието” и е част от екипа на Сатянанда йога академия Европа.

14:40–  15:15- Пратикша Прабхудесай, д-р Прат

Тя е аюрведичен лекар и експерт по индийска традиционна йога и медитация. Опитът и уменията, които притежава, са трупани дълги години по време на работата й в Гоа, Индия. По време на обучението си тя придобива опит в прилагането на аюрведа терапии и панчакарма процедури. Д-р Прат разбира и силно вярва, че аюрведа и йога заедно могат да направят чудеса за човешкото здраве.

15:20 – 15:55  – Аман Суд, ащанга йога

Доктор Аман идва от спортно семейство от Северна Индия. Той започна да спортува на 5-годишна възраст. Завършва докторска степен, носител на магистърска степен по спорт и науката йога, с много ефективни познания по йога, акупресура, хипноза, кундалини масаж и кинезиология за лечение на физически и психически заболявания и смущения. Има близо 11-годишен опит в преподаването на йога. Неговото учение идва с убеждението, че йога е мощно средство, чрез което да се постигне трансформация и положителна промяна, не само в нашия собствен живот, но също така и в живота на тези, за които се грижим.

16:00 –  16:35 – Галина Стакева, кундалини йога

Галина Стакева (Прем Шела) е акредитиран преподавател към Френската федерация Тантра кундалини йога Еколь ду Тантра, основана от френския тантрик и психотерапевт Ананд Шараби. Галина (Прем Шела) се занимава с кундалини йога по учението на Йоги Баджан от 15 години, като ученичка на Ваня Семкова (Баджан Каур), Жан Жак Ригу и Никол Барер. Галина е в постоянна връзка със своите учители, като посещава по няколко пъти в годината стажове, водени от тях. Пробуждането и канализирането на тази енергия към по-висшите центрове на човешкото съзнание е целта на всички практики, свързани с кундалини йога. Кундалини йога се състои от крии, базирани на асани в пасивната им и в активната им форма, дихателни техники, медитации с вибрациите на мантрите. Практиките въздействат както на физическо, така и на фино ново.

16:40  – 17:15 – Кристос Павлу – Принципите на йога по Айенгар, Insight Yoga Studio

Кристос Павлу е роден в Гърция .Насочва се към изучаване на физическите и менталните аспекти на функционирането на човека от ранна възраст. През 1986 г.  се среща с Айенгар йога и бива очарован от нея. Оттогава посвещава живота си на изучаване и преподаване на Айенгар йога. Преди 8 години той се премества в София, където основава „Айенгар йога център София“, за да продължи разпространението й в България. Методът на преподаване на Айенгар е: продължителното задържане в позите, прецизно построяване и симетрията на тялото в асаните, използване на спомагателни материали в тези случаи, в които човек не може със собствени сили да осигури предходните две условия. Шри Б.К.С. Айенгар казва: „Асана означава поза, която представлява изкуството да разположим тялото си като едно цяло – физическо, ментално и духовно… Когато една асана се изпълнява правилно, различията между тяло и ум, ум и душа, трябва да изчезнат…Ако с правилната практика на асаните се съхранява здравето на клетките, то също се оздравява и физическата обвивка, а умът се приближава към душата.“

17:20 – 17:55 – Нина Сотирова

Сертифициран йога преподавател към Национална Спортна Академия и Yoga Alliance USA. Завършила е също така курс за преподаватели по йога към Yoga Alliance International, aщанга виняса за преподаватели към Yoga Shala, специализиран курс за преподаватели по йога за деца – Rainbow Kids Yoga, сертифициран преподавател по Port de bras. Нина е основател на йога студио „Сантоша“ и главен редактор на списание за йога и хармоничен начин на живот „OM Yoga & Lifestyle“, което се издава от декември 2017 г. в България.