Международен ден на йога

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЙОГА 2019 – ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ЙОГА

16 ЮНИ 2019 г., НДК, СОФИЯ, Зала 3.1, 10:00 – 18:30

 10:00 – 10:45    Овладяване на психосоматичните болести чрез йога

.facebook_1556165519898 (1)

Д-р Шарад Балекар, Кайвалядхама, Лонавла, Индия

Много заболявания, диагностицирани и дефинирани на ниво тяло, като мигрена, запек, хиперацидност, кожни алергии, псориазис, екзема, артрит, мускулна болка, фибромиалгия, астма, дисменорея, синдром на поликистозни яйчници и др., съвременната медицина ги лекува с терапии, които дават само симптоматично облекчение. Така че дори и след лечението на такива проблеми в продължение на много години, заболяването не е премахнато. От гледна точка на йога, те произлизат от нарушеното състояние на ума, което в Патанджали йога сутра се нарича „читта викшепа”. Йога обяснява овладяването на разсеяния ум, което в крайна сметка помага за отстраняване на болестите. Патанджали споменава някои практики, които могат да се приемат като терапевтична последователност. На практика тези терапевтични принципи могат да се разглеждат като релаксация, регулиране на ежедневните дейности, реализация и рехабилитация. В тази терапия участват много физически и умствени упражнения. Накратко, човек трябва да управлява всичките си ежедневни дейности чрез принципите на йога, които внасят баланс на ниво тяло, а обратимостта на болестта е поради промяна в неговата личност.

За лектора:
Доктор Бхалекар е роден на 26 септември 1971 г.
През 1992 г. получава бакалавърска степен по аюрведа (аюрведа ачаря). През 2007 г. завършва следдипломна квалификация по психиатрично консултиране като магистърска степен. Работил е две години в център за интензивна кардиологична грижа в Карад и в йога болницата и здравния център на Института Кайвалядхама.
В момента оглавява Колежа по йога и културен синтез в Кайвалядхама, където много българи са били негови ученици. Член е на Консултативния съвет на отдела за научни изследвания към Кайвалядхама.
Автор е на книгите: „Пранаяма-мудра-медитация“, „Анатомия и физиология в контекста на йога“.
Изнасял е много лекции и е водил практики на конференции в Индия и други страни.

12:00 – 12:30     Всички търсим спокойствие на ума. Как се постига това?

Теменуга Стайкова (1)

Теменуга Стайкова – Теджомая, Българска йога асоциация

Какво представлява умът според йога и можем ли да го контролираме? Умът e изключително мощен и трудно може да бъде контролиран. В йога с подходящи практики започваме да осъзнаваме характера на ума, неговите прояви и действия. Раджа йога е науката за работа и справяне с менталната дейност.
Можем да насочваме и направляваме мисловните процеси посредством медитативни техники. Чрез култивиране на добродетелни качества засаждаме позитивни семена в съзнанието, които влияят положително и облагородяват характера на ума. С приемане, постоянство, непривързаност и ненасилие изграждаме личностно отношение и нагласи, които ни водят към по-балансиран, спокоен, уравновесен, фокусиран и продуктивен ум.

За лектора:
Практикува йога от 1996 г., последовател на Бихарската школа по йога, Индия.
Сертифициран Сатянанда йога учител, преподава йога от 2002 г.
Води йога курсове, включващи асани, пранаяма, йога нидра, медитативни практики, шаткарми, както и индивидуални занимания с акцент йога терапия.
От няколко години преподава и йога за справяне със стреса на работното място за служители в офиси на корпоративни компании. Провежда йога събития и семинари, които обхващат в по-голяма дълбочина теми извън редовните практики.
Любимите ѝ насоки са работата върху емоциите и ума.

Има завършени 4-месечен сертификационен курс в Бихар йога бхарати (Индия), 2002 г.; Курс за йога инструктори към НСА, 2005 г.; Certificate Course in Yoga therapy, 2007 г.; Yoga Vidya Гурукул (Индия), 2008 г.; Diploma course in Yogic studies към Yoga Vidya Гурукул (Индия), 2008 г.; Yogic Studies 2 към Европейската Сатянанда йога академия, 2009 г.; Тeacher Тraining 1 (RYS 200), 2011 г. към Йога академията на Северна Америка (САЩ); Тeacher Тraining 2 (RYS 500), 2013 г. към Йога академията на Северна Америка (САЩ).

12:35 – 13:05     Влияние на тримесечна програма от йога упражнения върху ставната подвижност при лица, живеещи в дом за стари хора

58691876_282781499305552_6649843172283252736_n58708045_663765657393055_7407135641319768064_n

Дана Алаксандрова и Аня Дончева, Българска федерация по йога

Целта на изследването е да се проследи влиянието на тримесечна програма от йога-упражнения върху ставната подвижност при хора в напреднала възраст с неактивен начин на живот. Методика – изследвани са 13 лица на възраст 69-89 г., които бяха подложени на йога упражнения от серията паванмуктасана (антиревматична група) в продължение на 3 месеца, 3 пъти седмично, с продължителност на всяко занимание – 30 минути. Проследихме обем на движение в шиен дял на гръбначния стълб (чрез сантиметрия) и в следните стави: раменна, лакътна, киткена, глезенна и колянна (чрез ъглометрия). Резултати – установихме статистически значими подобрения в разгъването на шийния дял на гръбначния стълб и сгъването в лява лакътна става. Има тенденция към подобрение при четири други показатели. Смятаме, че удължаването на периода на провежданите занимания би довело до подобрение в повече от изследваните показатели.

За лекторите:
Йорданка Александрова Алексадрова – Дана
За първи път се среща с йога преди повече от 30 години. От 20 години практикува вътрешни медитативни практики, получени с лично посвещение в Крия йога.
Притежава сертификат за учител по йога, издаден от “Himalaya Yoga Peeth International Research Institute of Yoga & Philosophy” към световната организация за учители по йога – “Йога Алайънс”, както и завършена следдипломна квалификация, специалност “Треньор по Йога” към НСА“Васил Левски” – София, съвместно с БФЙ.
Тя е част от екипа, провел научно изследване за промени в ставната подвижност на възрастни хора. Практиките, които преподава, са в областта на хатха йога, включващи практикуване на асани, пранаяма, мудра, бандха, крия йога. Практикува активно ведическа астрология джьотиш. Има задълбочени интереси в областта на аюрведа и васту. Ведически астролог е.

Аня Дончева практикува йога от 2012 г. В началото причината е най-вече заради по-добро физическо състояние. Ето какво разказва тя: „Открих йога благодарение на Тодор Захариев, който е мой учител и до сега. Животът е много динамичен. Напрежението и стресът несъзнателно се натрупват. Сутрин се събуждах скована и изморена. Често страдах от главоболие. С времето и редовната практика тези усещания започнаха да намаляват. Възвърнах усещането си за лекота, подвижност и баланс. Също така йога ми помогна и да преодолея и един много труден за мен период и да бъда по-концентрирана и спокойна.
Радвам се, че благодарение на изследването, което направихме заедно в екип, на тема: „Подобряване ставната подвижност с йога упражнения при хора в напреднала възраст с неактивен начин на живот“, ми даде възможността да се уверя, че ефектът, който имах върху себе си не е само индивидуален, и че с редовна и последователна практика всеки би могъл да постигне много добри резултати. Промяната при мен се забеляза от мои близки и познати, и те искаха да им покажа, да ги науча. Това беше и основната причината да завърша курса за йога инструктори към НСА и БФЙ.“

13.10-13:40      Самадхи – да изживееш безкрая

swamiji_2

 Свами Джьотирмая, Фондация „Изкуството да живееш“

Свами Джьотирмая е официалният гост на честването на Световния ден на йога в София, поканен от Посолството на Индия. Свами Джьотирмая, един от най-старшите последователи на световноизвестния основател на „Изкуството да живееш“ – хуманитарния деец и духовен учител Шри Шри Рави Шанкар, е признат и високо уважаван експерт в сферата на йога и медитация.
Роден в Южна Индия, Свами Джьотирмая израства в католическо семейство. Когато завършва своето висше образование, той се запознава с „Изкуството да живееш“, като преминава през основния курс на организацията – Програма за щастие, където и научава техниката сударшан крия. Не след дълго среща и своя учител Шри Шри Рави Шанкар и преминава през следващите нива на курсове на Фондацията. Той е толкова силно положително повлиян от научените техники за медитация и знания от йога, че решава да се отдаде изцяло на каузата да разпространява мъдростта и техниките за себеусъвършенстване на своя учител.
Свами Джьотирмая пътува ежегодно до над 25 страни и води програми на хиляди хора в най-различни сфери от университети и корпорации до посолства и държавни институции, до затвори и райони, засегнати от военни конфликти. Неговото вдъхновение е да служи на хората безусловно, като им помага да бъдат по-щастливи и по-здрави. Свами Джьотирмая, освен харизматичен лектор на теми като човешки ценности, ума, дишането, емоциите, Аз-а, е и експерт в сферата на медитацията и 8-те степени на йога. На честването на Световния ден на йога, ще имаме щастието той лично да сподели знанието и техниките на неговия учител Шри Шри Рави Шанкар. Основана през 1981 г., Фондация „Изкуството да живееш“ е образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която провежда програми в 155 страни на 6 континента.

13:45 – 14:15     Йога – повече от well being. Йога – път за трансформация

Нина Георгиева снимка (1)

Нина Георгиева, Българска йога асоциация

Всичко, което днес наричаме йога, обещава главно здраве, well being и хармония. Всичко, което днес продава йога, привлича с послания за мир, светлина, радост и т.н.
Да, йога може да изпълни тези обещания, но да я ограничим до това е все едно да затворим язовир, за да напълним чаша с вода.
От векове философия, техники и практики по йога са били развивани, за да ги ползваме като инструменти за вътрешна трансформация на всички нива на нашата личност. Инструменти, с които можем от  грубо парче мрамор да издяламе нашата собствена скулптура на едно по-истинско, стойностно и одухотворено човешко същество.
В беседата ще се говори за това как и кои практики и ценности на йога можем да използваме днес, за да „скулптурираме“ и развиваме себе си.

За лектора:
Нина Георгиева е завършила индология през 1991 г., има задълбочени интереси в областта на индийската история, култура, философия. Водила е курсове на философски и културни теми в програми на НБУ. Интересът й към йога започва през  90-те години, когато тръгва да пътува из цяла Индия и да посещава различни школи по йога. От 1997 г. се задълбочава в изучаването и практиките на Бихарската школа по йога. Оттогава последователно практикува йога, като за последните 20 години посещава Индия десетки пъти и всяка година участва в много семинари, посветени на различни аспекти по йога в много страни в света. Има привилегията да посещава  школи по йога в Индия, Европа и САЩ , и щастието да слуша и превежда на едни от най-изтъкнатите лектори по йога.
Завършва 3-годишното обучение за учители в Европейската академия по йога на Бихарската школа и преподава йога в центъра на БЙА в София. Изучава задълбочено история на йога, преподавала е на тази тема в Европейската академия по йога, в курсовете за учители на Българска федерация по йога и Българска йога асоциация.
Член на управителния съвет на Българска йога асоциация, симпатизант и доброволец в  движения по йога и организации с идеална цел.

14:20 – 14:50     Представяне на системата санкхя според Санкхякарика на Ишваракришна

 17457893_10210757734832454_1950667299172044410_n

Елия Аличкова, Йога център Ананда

Създател на Санкхя даршана е мъдрецът Капила (VII в. пр. н. е.). Трактатът му Санкхясутра  не е достигнал до нас. В Индия, както повечето вече знаем, ученията се предават устно от учител на ученик и след дълга традиция на ученици Ишваракришна обобщава учението в строфи. Така основното съчинение на школата става Санкхякарика. Датировката на Санкхякарика се определя от различните учени в широк диапазон – от I до V век. Санкхякарика отразява вижданията на класическата санкхя и е основополагащ както за философската система санкхя, така и за учението йога.
Името на школата санкхя е „разграничаващ“, „изброяващ“, „номериращ“. Има се предвид „изброяващ“ 25-те таттваПуруша, Пракрити и нейните 23 производни.
Санкхя предлага и практическо приложение на познанието, т.е. не само ни дава карта на света, изобразена от 25-те таттва, а също така ни обяснява защо Пуруша се „преражда“, как да достигнем освобождение, защо да вярваме в съществуването на Пуруша и Пракрити. В санкхя намираме и теорията за причинно-следствените връзки, която от своя страна ни дава обяснение не само защо и как възниква феноменалния свят, но и как можем правилно да го познаем.
Важен аспект на философската система санкхя е и твърдението, че в основата на нещастието е страданието, което произтича от това, че човек отъждествява Пуруша и Пракрити, като още в първите две карики на трактата се обяснява какво е страданието и какъв е метода за освобождаване от него.
Освобождението се достига чрез правилно знание, чрез разпознаването на 25-те таттва и тяхното разграничаване.

За лектора:
Елия Аличкова прави първи стъпки в йога преди около 20 години. Посещавала е много йога семинари в България и в чужбина.
Завършила е специализацията Йога инструктор към НСА и БФЙ и Европейската академия на Сатянанда йога 1 и 2.
Преди две години прави магистратура към СУ „Климент Охридски“, специалност индология. Дипломната ѝ работа е превод от санскрит на трактата „Санкя Карика“, което допълва по подходящ начин заниманията ѝ с йога.
Изкарала е 4 програми на обучение за повишаване квалификацията на йога преподавателите у нас, организирани от БФЙ.
Преподава класическа и хатха йога в център „Ананда“ към сдружение „Каруна“, член на БФЙ.

14:55 – 15:25     Хата йога като терапия

13139151_10206295350158828_5027954984807615739_n

Георги Яръмов, Йога Кайваля, Пловдив

Институтът Кайвалядхама първи в света започва изучаване на йога със съвременните методи, съчетава йога терапия в класическите текстове, модерната наука и йога. Резултатите се прилагат в ”Йога Кайваля“ – Пловдив.

За лектора:
Образование: 1994-1997 г. Медицински колеж към ВМИ Пловдив, завършва с отличен успех специалност „Рехабилитация”; Квалификации: 2011 г. – Инструктор по йога на смеха – школата на д-р Катария; 2006-2007 г. институт по Йога и културен синтез „Кайвалядхама”, Лонавла, Индия – завършва с отличен успех Йога терапия; 2005 г. – Национална спортна академия “Васил Левски” София, следдипломна квалификация – завършва с отличен успех курс “Обществен инструктор по йога“. Професионален опит: От 2002 г. досега преподава хатха йога. През различни периоди работи за БЧК като йога терапевт и рехабилитатор. През периода 1998-2001 г. e рехабилитатор в Болница за метаболитни заболявания, гр. Лъки.

15:30 – 16:00 Йога и здраве

SIlchev

Д-р Стефан Илчев, Българска федерация по йога

В презентацията се разглеждат основните причини за човешкото страдание, умствените и телесни заболявания, а именно клешите – вродените ни дефекти, с които идваме на този свят и методите за тяхното повлияване – крия йога и ащанга йога.

За лектора:
Практикува йога от 2003 г.
През 2005 г. завършва обучение за йога инструктори към НСА и БФЙ. През 2013 г. завършва курс за обучение за йога учители в института Кайвалядхама, Индия. От 2006 г. е в ръководството на БФЙ, бил е зам. председател и председател на УС.
Организатор и участник в редица национални йога семинари и курсове за обучение на йога преподаватели. Последовател на класическата йога, описана в текстовете Йога сутра на Патанджали, Хатха прадипика, Гхеранда самхита. Лекар, специалист по вътрешни болести и нефрология.

16:05 – 16:35     Ведическа йога терапия за автоимунни заболявания

37028807_10215823707722200_2199020064391299072_n

Д-р Нисар Шейх, Пуна, Индия

Изменение в съзнанието пречи на нормалното функциониране на тялото, което води до объркване на клетките на тялото. Аюрведа говори за такива ситуации, но тя не е достатъчна, за да излекува пациента. Необходимо ни е по-дълбоко разбиране на болестта.
Концепцията за клеша (вроденото страдание), двандва, антарая, биджа, коша, ашая, прана и чакра са ключови понятия за разбиране на автоимунитета. Tова са основните фундаменти на тялото, които управляват всички дейности на човешкото тяло.
В тази лекция ще разберем тези концепции по опростен начин, за да можете да свържете тези понятия с личния си живот, за да предотвратите или излекувате автоимунните състояния.

За лектора:
Д-р Нисар Шейх е консултант по аюрведа и йога, който има 14-годишен опит в областта на здравето.
Завършва аюрведа и хирургия в държавния университет и започва работа с пациенти с рак в Научно-изследователски институт за ракoви заболявания. Там открива, че е нужен по-задълбочен опит за лечение на състоянието и решава да продължи със следдипломна квалификация по йога в световно известния Международен институт „Кайвалядхама“.
След завършването има честта да работи в Кайвалядхама като преподавател, както и в тамошната клиника по аюрведа.
Големият му интерес към психосоматичните терапии го насочва към създаване на собствена клиника в Пуна, в която внедрява първата по рода си концепция, наречена „стрес клиника“. Работата му върху психосоматичните заболявания е високо оценена за кратко време и му дава възможност да преподава в университети като този в Пуна и Бхарти като гост-лектор. Д-р Нисар е лекувал над 5000 случая на различни заболявания в клиниката си.
Д-р Нисар е разработил уникална техника, наречена ведическа йога терапия, която привлича вниманието на много хора. В нея той съчетава всички терапевтични референции от ведическата литература като Бхагавад гита, аюрведа, упанишадите и др. Той вярва, че идеята за ведическата йога терапия може да помогне много за кризата в настоящата ситуация по отношение на здравето. Той се опитва да намери отговори за автоимунните състояния, рака и психосоматичните заболявания. Като консултант, той е разработил техника, при която се открива емоционалния корен, който е в конкретната психика, и това може да бъде от голяма полза при лечението на споменатите болести.
Д-р Нисар е канен в много страни като България, Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Канада, ОАЕ, за да сподели своята мъдрост относно ведическата йога терапия. Той провежда различни курсове за учители по йога и пациенти. Учениците му се разпространяват по целия свят и много от тях успешно практикуват йога терапия.
Понастоящем д-р Нисар работи и чрез собствената си фондация за ведическа йога по различни заболявания и учи хората на превенция от автоимунни заболявания и разстройства вследствие на начина на живот. Синтезът с йога е неговият проект-мечта, който го кара да изучава различни религии.
Неговата терапевтична работа скоро ще бъде публикувана под формата на книга.
Д-р Нисар твърдо вярва, че йога не е просто физическо или физиологично упражнение, а познаване на себе си, осъзнаване и разбиране на целта на Аз-а.

16:40 – 17:10     Концепциите на карма йога в модерния свят
 zhivko_700x700 (1)

Живко Стоилов, Център за йога и интегрално развитие

Есенцията на карма йога като метод за постигане на свобода от ограниченията. Традиционни и съвременни възгледи за разрешаване на причинно-следствените обвързаности, т.н. „окови на кармата“. Алгоритъм на съвършеното действие. Как и къде в модерния свят идеята за служене намира своето място. 

За лектора:
Основни образования: биология, психология, веданта философия, интегрална философия. Живее в Пловдив, където преподава йога, веданта философия и интегрална философия. Изнася лекции и семинари върху източна философия, психо-биология и паневритмия.
Работи в сферата на неформалните организации, ориентирани към холистични и алтернативни методи за развитие на личността и обществото. Председател на „Сдружение Видя Проект“, което организира множество курсове и обучения за  физическо, психическо и духовно здраве.

17:15 – 17:45     Йога, юги, ери

nasko4

Атанас (Наско) Атанасов, Йога център „Свами Дев Мурти“

 Много кратка характеристика на днешното време: качество на живот, религии (верски конфликти), банково иго, здраве, природна среда, храна, нови технологии, космически изследвания, наркомания, вегетарианство, духовно събуждане.
Икономическите отношения или природни и космически закони определят развитието на днешната човешка цивилизация: космическите цикли – лунни, годишни, юги, ери, други цикли.
В коя юга и ера живеем – спорове, приносът на Шри Юктешвар и Гангакхар Тилак. Защо се забравят и нарушават традициите. Днешната и предишни цивилизации – къде са нашите корени. Предвиждания и предсказания за бъдещето ни развитие. Йогийски начин на живот и садхана – възможност за развитие и в сегашното трудно време.

За лектора:
Атанас (Наско) Атанасов е професионален журналист. Работил е в различни национални вестници и списания, и е бил репортер, редактор, заместник-главен и главен редактор. От младежки години се интересува и занимава с религия и философия, и има специален интерес към източната традиция и култура. През 1961 г., още на 18 години, започва да практикува йога, а от близо 20 години се занимава и с Ведическа астрология. Първият му духовен учител, пастор Методи Марков, е последовател на Учителя Дънов и на Свами Шивананда. Много получава и от приятелството си с пророчицата Славка Сиврюкова. Идването на Свами Дев Мурти в България през 1969 г. е отговор на духовните му търсения в различни направления и традиции. Две години е почти неотлъчно с него.
Като журналист е направил много за широкото разпространение на йога, алтернативната медицина и духовните практики чрез стотици интервюта, статии, репортажи. За дългогодишната си посветеност и дейност, през 2016 г. бе награден от индийското правителство по време на Международния ден на йога.

17:50-19:20 Истината за смъртта: как Атман напуска тялото от различните  сетива

image-b84febf496096951d68a3becdd8a239f1ee2e8cd9686b1b935be285b694a2bfd-V

Манож Кумар, Himalaya Yoga Peeth Bulgaria

 Според кармата на целия ни живот, когато прана (Атман, душата) напуска тялото, как тя излиза през отворената уста, очи, ухо, нос, пъп, дихателни органи? Ние можем да разпознаем това по два начина: като първо усещаме някои моменти в пъпната чакра; второ – не можем да видим правилно върха на нашия нос. Процесът е подобен на раждането на бебето за девет месеца. Така и духът напуска тялото за девет месеца.

За лектора:
Д-р Манож Кумар е завършил магистърска степен по „Човешко съзнание и йога наука“ и след това получава докторска степен по йога. Той прилага принципите на раджа йога в ежедневието си и е вдъхновяващ преподавател с богат духовен опит. Той е бил личен преводач и асистент на Свами Йогананда по време на световните му обиколки. Изнася лекции по йога философия в различни университети в Индия и води йога философия, пранаяма и медитация в курсове за обучение на учители по йога в страни по целия свят. Съосновател е на Himalaya Yoga Peeth Bulgaria. Преподава също кундалини йога на напреднали йога практиканти. Заедно с йога център „Свами Дев Мурти“ изнася семинари в България и по света.