Семинари

Йога и веданта – едно изследване на Себето Популярно известно като Панча коша или петорно разбиране на човешката личност.

В света на човечеството има два вида проучвания. Единият е проучването за това, каква е тази вселена и как се е зародила, накъде се движи и т.н., а другото е вътрешно, като например кой съм аз или какво представлява човешкото същество, как функционират моите системи и т.н. Когато изследването е във външния свят, може да бъде само с нашите сетива, това е подходът на науката, а когато изследването е вътрешно, където то отива отвъд сетивата, това е науката философия на Индия.

Подходът на индийската философия, също както при науката, се основава на използване на логика и обосновка, но след това се изживява чрез ангажиране в садхана и накрая това позволява на човек да се трансформира с помощта на вътрешно преживяване. Човек може да стане експерт в света на науката, но може да остане абсолютно неразвит, що се отнася до вътрешната трансформация. Йога и индийската мъдрост ни дават тази възможност – да се трансформираме вътрешно.

Вътрешното изследване, предлагано от духовните текстове, наречени упанишади, не е чрез използване на сетивата, а чрез трансцедентиране на сетивата и опит за разбиране на човешкото същество чрез изследване навътре. Това е класически известно като Атма Парикша или себеизследване. Това изследване се дава под формата на диалог между ученика Бригу и учителя Варуна.

Същността на тази дискусия е учението за 5-те коши и обосновката защо и как те съставляват човека. Дадена е таблица, представяща природата на всяко ниво на личността, по какъв начин сме се откъснали от нашата природа и как да се върнем към нея. Обяснява се също как това се отнася към нашето здраве.

Bibliography: Taittiriya upanishad, and Patanjali Yoga Darshana

Categories: Семинари