Семинари

Изследване върху философските аспекти на йога – Самварга видя

Самварга видя се открива в учението на упанишадите. Това учение е дадено от мъдреца Райква на цар Янашрути. За да постигне това знание, кралят трябвало да плати голяма цена. Първо той се опитал да получи това знание, като предложил злато, колесници, пари, земя, половин царство, но мъдрецът Райква отказал да го даде в замяна на материално богатство. Той помолил краля да предложи най-любимото си, безценно нещо, което била царската дъщеря. В замяна на дъщеря си царят получил това знание, което става известно с името Самварга видя.

Всеки от нас знае, че сме притеглени към обектите на сетивата, но не можем да притеглим нищо към себе си. Обектите изглежда са по-силни от нас. Срамно е за всеки чувствителен човек, който изглежда е контролиран от характера и вида на обектите. Той бяга след тях като роб, слуга на светските обекти.

Къде е свободата, с която се хвалим, когато сме изцяло слуги на нуждите на сетивните органи и бягаме като слуги към обектите, които сякаш свирят мелодия, под която трябва да танцуваме непрекъснато до смъртта си? Но има ли начин да не ставаме слуги на обектите, а да превърнем обектите в наши слуги?

Сега сте слугата на света, но може ли светът да стане ваш слуга? Възможно ли е? Светът ви поглъща в себе си. Сега, може ли някой да погълне света в себе си? Ако това може да се направи, самоконтролът достига своя връх. След това няма да остане никакъв обект, ако успехът може да бъде постигнат чрез изкуството на тази специфична медитация, известно като Самварга видя. Нищо не може да ви привлече след това, защото привличащите неща са станали част от вашето същество. Поради силата, която сте упражнили върху тях, те са се слели във вас. Те са станали ваши слуги. Те са в краката ви.

Categories: Семинари