Публикации

Медитацията и музиката помагат за възвръщане на ранна загуба на паметта при риск от болест на Алцхаймер

В едно скорошно проучване на възрастни хора с ранна загуба на памет в Университета на Западна Вирджиния изследователски екип, ръководен от д-р Ким Инес, е установил, че практиката на една проста медитация или програма за слушане на музика може да има множество ползи за възрастни хора с предклинична загуба на памет.

В това контролирано проучване са избрани на случаен принцип 60 възрастни хора със субективен когнитивен упадък (SCD) – състояние, което може да представлява предклинична фаза на болестта на Алцхаймер.  Била им е възложена или медитация за начинаещи (Киртан Крия), или програма за слушане на музика и се е изисквало да практикуват 12 минути/ден в продължение на 12 седмици. Както е описано подробно в статията, публикувана наскоро в „Списание за болестта на Алцхаймер“, както медитиращите, така и музикалните групи показват забележителни и значителни подобрения в субективната функция на паметта и когнитивните функции за 3 месеца практика. Тези области на когнитивната функция е най-вероятно да бъдат засегнати в предклиничните и ранните стадии на деменция (например, вниманието, функцията за извършване на дейност, скоростта на обработка и субективната функция на паметта). Значителните подобрения, наблюдавани в паметта и когнитивните функции, са се поддържали или увеличили допълнително след 6 месеца (3 месеца след интервенцията).

Групите също са показали подобрение на съня, настроението, стреса, усещанети, че са добре и качеството на живот, като подобренията са били особено добре изразен в групата за медитация.

Резултатите от това проучване показват, че две прости практики за ум-тяло като Киртан Крия медитация и слушане на музика, може не само да подобрят настроението, съня и качеството на живот, но също така да повишат познавателните функции и да помогнат за възвръщане на загубата на памет при възрастните хора с SCD.

Източник: IOS Press.