Международен ден на йога

22 града у нас отбелязват Международния ден на йога

Вход свободен за семинари и лекции, посветени на източната наука за човека

На 21 юни, най-дългия ден в Северното полукълбо, oт 9 часа сутринта до късно вечерта Националният дворец на културата в София ще отвори вратите си за древното учение по йога. Десетки школи по класическа йога от цяла България ще демонстрират практики в зала 3, където желаещите ще могат да се упражняват или просто да слушат и наблюдават.
В зала 3.1 учени практици ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога, а в зала 3.2 ще бъдат представени холистичната наука за здравето аюрведа, както и йога за деца и бременни. Събитието е отворено за всички, заинтересувани от темата, обявиха организаторите. Те са изключително щастливи, че България ще се включи за втори път в отбелязването на международния ден.
Преди две години министър-председателят на Индия Шри Нарендра Моди предложи 21 юни да бъде обявен за ден на йогата в световен мащаб, а общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която тази дата бе вписана в календара като посветена на източното учение.
“Впечатлен съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Аз лично съм скромен практик по йога, но тук срещам хора, които не само практикуват, но проявяват и сериозна интелектуална и научна насоченост към изучаването на ползите от йога”, заяви посланикът на република Индия Н. пр. г-н Р. К. Сачдева.
Празникът в София ще започне още на 20 юни в зала “Люмиер” на НДК с музикално танцово представление на класическата танцьорка, хореограф и учител в традицията бхаратанатям Анджана Раджан и нейната формация Story Travellers. На сцената почиталите на източната култура ще видят Елангован Говиндараджан – вокал и наттувангам, Джаян Пурушотхама Дас – мридангам, Вишнупурам Сундаресан Кунджитхападам Аннадурай – цигулка, и Шям Раджан – табла и рецитация.
Официалното откриване ще е в 9 часа сутринта на 21-ви, като се очаква събитията в НДК да продължат поне до 21 часа вечерта.
Във фоайето пред зала 3 ще има прожекции на тематични филми, изложба акварел на наши известни художници, вдъхновена от тяхното пребиваване в Хималаите, щандове с изданията на различните йога школи в България, аюрведически продукти, дребни сувенири и др. Участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна, както и да се запознаят с изкуството на къната. Входът е свободен за цялата програма.
В Международния ден на йогата освен София ще се включат още 21 български града – Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Свиленград, Казанлък, Сливен, Бургас, Созопол, Черноморец, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Габрово, Велико Търново, Плевен, Левски, Перник и Самоков. Там ще има специални събития, семинари, демонстрации и йога курсове.

Прочети повече тук – http://novinar.bg/news/22-grada-u-nas-otbeliazvat-mezhdunarodniia-den-na-jogata_NTQwMzs0Nw==.html