Без категория

ХАРМОНИРАНЕ ЧРЕЗ И МУЗИКА. НАДА ЙОГА. ЗВУКОТЕРАПИЯ И МУЗИКОТЕРАПИЯ

Евангелието на Йоан започва с думите: „В началото бе Словото“ т.е. космическият звук, творящ и организиращ всичко съществуващо – видимо и невидимо.
АУМ е изначалният звук на Вселената, събуждащ спящата божественост, подобно на събуждане на огънят в сухо дърво чрез триене. Символизира безметежност и величествена мощ, като обединява жизнената сила и материята. Свързва минало, бъдеще и настояще, заедно с Бог, който е извън времето.
Съдържа три звука: „А“ е проявлението, Слънцето и Праната, мисълта и егото. Олицетворява центробежните сили и действа в будно състояние във физическият свят.
„У“ означава развитие и съхранение. Олицетворява Луната и Апана прана. Символизира центростремителните сили и се отнася за астралният свят, като действа в света на сънищата.
„М“ представя инволюцията, разрушението, и е символ на огънят и светлината в причинният свят.
Въздейства чрез контролиращата резервна Вияна прана, по време на дълбок сън. Балансира центробежните и центростремителните сили във Вселената.
АУМ е всепроникващ и означава абсолютно знание и абсолютно блаженство. Непроизносимата форма на АУМ е чиста вибрация и чисто съзнание. Проявява се в сърцето, като звуков поток-музиката на „сферите на Орфей“. Измерва движенията и скоростта на ума и се нарича първичен метър на ритъма – Чхандас на санскрит.
Звукът и музиката са стимул и средство за хармония, а към това се стреми всеки човек, съзнателно или подсъзнателно, защото са заложени от Висшия космически разум и са във всяка частица
на Мирозданието.
Лечението с музика се практикува от древността, като са спазвани 7те принципа на Херметическата мъдрост:
1. Всичко е Разум.
2. Аналогия Горе и Долу.
3. Всичко видимо и невидимо приема и излъчва вълни – Вибрацията.
4. Полярност -всичко има антипод.
5. Принцип на ритъма – махалото.
6. Карма.
7. Женско и мъжко начало – сложните организми имат и двете.