Международен ден на йога

Послание на министър-председателя на Индия по случай Втория международен ден на йога

Скъпи приятели по цял свят,
За мен е огромно удоволствие да се обърна към вас, докато се подготвяме за Втория международен ден на йога – единствено по рода си събитие, с което всички заедно ознаменуваме този безценен дар на древноиндийската традиция. Когато през септември 2014 г. представях пред Общото събрание на Обединените нации идеята за Международния ден на йога, дори аз не очаквах толкова огромно въодушевление от всички крайчета на света. Вашата подкрепа и участие миналата година и отново сега укрепва решимостта ни да подкрепяме и популяризираме тази древна школа и затвърждава йога като върховна проява на максимата васудхайва кутумбакам – „светът е едно семейство“.
Спомням си паметни мигове от този ден миналата година. От тихоокеанските острови до Порт ъф Спейн, от Владивосток до Ванкувър и от Копенхаген до Кейптаун хиляди хора се събраха и обединиха умовете и телата си, практикувайки йога. А отзвукът от тяхното дело намери своето естествено убежище в централата на ООН в Ню Йорк, откъдето и започна това пътешествие. Аз имах щастието да отбележа събитието заедно с 36 000 свои съграждани и чуждестранни гости в Ню Делхи.
Както мнозина от вас вече са установили, йога е много повече от система от физически упражнения – тя предлага холистичен подход към превантивните грижи за здравето и доброто физическо състояние и дава възможност да навлезем в ново измерение на личността. Йога ни помага да възстановим равновесието си и ни осигурява тъй необходимата бистрота на съзнанието. Чрез обединяващата сила на йога ние се стремим към лична пълнота и едновременно с това – към единение със света.
Днес всички вие сте посланици на йога, които разнасят древното индийско послание по цял свят. Благодаря ви за вашата всеотдайност и ви приветствам: добре дошли в семейството на Индия, братя и сестри!