Без категория

Подобряване на имунитета чрез йога за борба с Ковид-19

Лекция на д-р Бхалекар за честването на Международния ден на йога в България.

Тук е публикуван текстът, а видеото можете да видите тук.

 

„Здравейте!

Аз съм доктор Бхалекар от Кайвалядхама, Лонaвала, Индия. Изпращам моите най-добри пожелания на Българска йога федерация за това, че правят тази конференция.

Миналата година аз участвах в тази конференция в София, но тази година ситуацията е различна, защото сега ние общуваме помежду си онлайн.

Преди шест месеца никои не знаеше за съществуването на Корона вируса, но сега в този момент всеки си мисли за Корона. Определено, нещо се случи през тези шест месеца.

Ковид-19 стана световен проблем и определено той се разпространи широко в много държави, особено през последните 3 месеца.

За съжаление много хора починаха поради този Ковид-19. Ние трябва да помислим как може да се справим с този вирус с принципите на йога.

Първото нещо, което искам да споделя е, че както всички други вирусни инфекции и тази е самоограничаваща се. Всички вирусни инфекции са самоограничаващи се. Също като вируса на грипа. Как тялото ни знае да се справи със вируса?

Определено, няма никакво лекарство. Вашето тяло е лекарството. Вашето тяло създава нещо, което използва като лекарство и контролира вируса, така, че помнете това.

Едно от много положителните неща е, че голяма част от хората оздравяват много лесно от тази инфекция. Знам един случай в моето село, при който 22-ма човека от едно семейство са били заразени с Корона вируса, но всички оздравяха лесно без никакви усложнения и то за период от 5-6 дни.

Това ни дава увереността, щом едни хора могат да се справят лесно със Ковид-19, то ние също можем. От 100 заразени хора, се възстановяват 96-97 човека и само 2-3 човека имат усложнения. Това означава, че смъртността е 2-3-ма.

Добре, нека се замислим, защото при тези 2-3 настъпват усложнения. Те получават тези усложнения, защото те вече са имали усложнения. Повечето от тези хора са били пушачи или са били в процес на стареене, над 50 годишни.

Тяхната респираторна система вече е започнала да старее и имунната им система е отслабнала. И затова тези хора, починаха за съжаление от този Ковид-19. Тяхната респираторна система не се справи с тази вирусна инфекция. Но всичките други 97% от заразените са се излекували.

Ние трябва да помисли за здравето на нашата дихателна система и да помислим за ефективността или имунитета на нашата дихателна система. Ако се грижим добре за нея и поддържаме добро здраве, дори да се заразим с този вирус, то ние ще се оздравеем без никакви усложнения.

Аз знам, че след някои друг месец или година Ковид-19 ще бъде за нас като вируса на грипа. Ще си идва и ще си отива. И ще лекуваме този Ковид-19 по същия начин

Нашата основна цел е как да поддържаме имунитета си и специфичния имунитет на нашата дихателна система. Сега нека помислим за нашите йога принципи и практики.

Първото важно нещо е как да поддържаме нашата дихателна система много чиста. Това е много важно.

Защото какво се случи при пациентите, заразени с Ковид, е това, че инфекцията настъпва първо в горните дихателни пътища. Първите няколко дни тя се проявява като зачервено гърло. По-късно тази инфекцията се разпространи към бронхите и бронхиалното дърво и по-късно белите дробове се инфектират и накрая се получава пневмония.

В това състояние мукосът, секретиран от бронхите във вътрешния обем на бронхите, става много гъст в лумена, това го прави труден за дренаж, така се получава блокаж и затова пациентът се задушава.

Така че особено при хроничните пушачи и възрастните хора секретът на мускусната мембрана е малко. И второто нещо е, че има проблем с изхвърлянето на храчките, защото силиите, това са нещо като малки защитни власинки във мукосната мембрана на бронхите и бронхиалното дърво.

И тези силии (власинки) се втвърдяват и затова е трудно изхвърлянето на секрета с рефлекса на кашлянето. Обикновено за всички възрастни хора, когато имат кашлица, когато имат храчки, е много трудно да изхвърлят този секрет, защото тези власинки са станали твърди.  

Определено при Ковид инфекцията е много трудно да се изхвърлят тези секрети, защото са станали много гъсти.

Така че моето мнение е, че трябва да поддържаме респираторната си система колкото се може по-чиста. Затова, когато не сме болни, трябва да поддържаме нашата дихателна система със джала нети, ваман доти и капалабхати.

Както знаем нети е просто да изливате вода от едната ноздра и тя да излиза от другата. Тя не само изчиства носът, но и синусите, и гърлото до някаква степен.

Другата практика е ваман дхаути. Ваман доти означава повръщане. Тук трябва да изпиете 3-4 чаши вода и после да повърнете.

Изглежда, че измивате само корема, но ще видите, че с този метод вие стимулирате вагусния нерв, което също помага на респираторната система. Заради това стимулиране, ще видите, че мукосната секриция се увеличава и става по-течна и така е лесно да издишаме.

В аюрведа се казва, че за астма, за бронхити, основният почистващ процес е ваман – повръщането. Така, че периодичното повръщане е най-добрият начин да поддържате вашата дихателна система чиста.

Може да включите повръщането във вашата програма за поддържане на здравето, 2-3 пъти седмично. Може да го правите рано сутринта, след като си почистите зъбите. Нужни са ви 5-10 минути, не е нужно да инвестирате повече време за този процес и не е нужно да приемате други лекарства.

Просто вземете малко чиста топла вода, изпийте 3-4 чаши и повърнете. Редовното повръщане поддържа вашите бронхи чисти. Знаете ли, в бронхиалното дърво, в последните клончета от бронхи, мукосната мембрана става много тънка и там секрецията на мукос е намалена. Точно там има страх от застой на секрети, храчки. Чрез редовно повръщане ще поддържаме тези дихателни пътища чисти и по този начин ще избегнем инфекцията и усложненията от нея.

Второто нещо е замърсяването на въздуха. Знаем, че въздухът е замърсен, особено в големите градове. Има прах, има тонове газове. Също и заради многото превозни средства в гъстонаселените места.

Знаем, че вътре в нашия бял дроб, в бронхиалното дърво има постоянно количество от въздух, който е 2400 мл. От това количество 1200 мл е остатъчен обем, който ние не издишаме с всяко издишване. По време на едно издишваме част от тези 2400мл изхвърляме, или около 1200 милилитра можем да изхвърлим, но останалите 1200 не можем да издишаме.

Опитвам се да кажа е, че когато живеем в местност със замърсен въздух, тогава качеството на този въздух е нарушено. В този въздух, в тези 1200 мл остатъчен обем въздух, остават много от газовете и прахът и това нарушава виталността на долните дихателни пътища.

Тези замърсители, които вдишваме, бавно, бавно дразнят малките бронхиални клончета, което причинява лека инфекция и така лека-полека нашият имунитет се намалява. Нашето предположение, е че когато почистваме този въздух, като практикуваме бавно дишане като удджай или някакво друго бавно дишане, това помага да отмием този лош въздух. Това означава, че вие вдишвате нов въздух и издишвате лошия въздух.

Друг много прост очистващ процес е капалабхати, при което вие просто ‚изхвърляте‘ активно въздуха.

С всеки удар изхвърляте този въздух навън и вдишвате нов свеж въздух. След 200-300 удара капалабхати, които се правят 5-6 минути, по-голямата част от този лош въздух се издишва и вдишваме нов въздух.

Това е процес на смяна на въздуха. Това е една от най-добрите очистителни процеса. Може да правим тази практика два пъти на ден. Това ще поддържа остатъчния въздух в белите ни дробове чист.

Така можем да избегнем повтарящите се инфекции, които се случват на бронхите и така, ще поддържаме и виталността на бронхите.

Това е много важно нещо. Ние може да спасим нашите бронхи. Защото вие ще видите по-натам, с тези замърсени газове в нашите дробове мукосната мембрана и силиите дегенерират, което е много опасно.

Определено навикът да се пуши е много лош, защото хроничните пушачи, особено хроничните пушачи над 50 години имат дегенерирали силии. Така, че техните бронхи са постоянно сухи, имат суха кашлица и не могат да изкашлят секретите. А какво да кажем за специфичната инфекция при Корона вируса, където храчките стават прекалено гъсти и много плътни.

С помощта на тези очистителни практики, моля поддържайте всеки ден вашата дихателна система чиста, колкото се може повече.

Определено, друг очистителен процес, който може да се прави и по време на самата инфекция е гаргарата.

Когато корона инфекцията започне, първите 4-5 дни инфекцията се установява в гърлото. Инфектират се фаренгиалните органи. След което инфекцията бавно се разпространява към долните дихателни пътища.

В момента в който разберем, че имаме инфектирано гърло, може да е Ковид или друга инфекция, моля щом откриете, че гърлото ви е възпалени, поддържайте го колкото се може по-чисто. Дори една гаргара с топла вода е достатъчна.

От деня, в който установите, че имате зачервено гърло, от този ден започнете да правите гаргара от 3 до 5 пъти на ден, когато ви е възможно. Поддържайте гърлото си чисто. Вземете топла вода, защото топлата вода помага да се излекува състоянието на гърлото.

Така, че пийте често топла вода. И поддържайте устата си чиста, колко се може повече. Почиствайте си гърлото колкото се може повече.

Може да пиете и други горещи течности като зелен чай. Този зелен чай, ще ви помогне да държите гърлото си топло и да избегнете ненужни състояния.

В Индия ние използваме някои природни лекарства като куркума на прах. Ние слагаме прах от куркума в мляко и го пием. Това също дезинфектира.

Най-важното, че куркумата на прах помага да се лекува гърлото. Ако вземете мед и малко количество куркума на прах, просто ги смесете и си сложете в устата. Това има локално въздействие. След това не пийте вода веднага. Това ще помогне.

Също, може да вземете джинджифил на прах заедно с мед. Това ще ви помогне да поддържате гърлото си чисто. Това може да го правите два или три пъти на ден. И ще можете да поддържате гърлото си чисто.

Какво да правим когато инфекцията се случи? Когато установят, че сте пациент с Ковид? Дали тези очистителни практики са полезни тогава? Да, но когато имате треска не правете нети.

Когато треската е овладяна, може да правите ваман доти. Това е още по-добре. Дори да ви диагностицират с Ковид, тази практика на ваман доти рано сутринта може да ви помогне. Дори може да правите ваман доти два пъти на ден, за да поддържате респираторната си система чиста.

Имайте предвид, че когато имате висока температура, не може да правите ваман доти. Но ако имате позив за естествено повръщане, тогава няма значение. Това няма да създаде проблеми и два пъти на ден е добре.

Когато треската е овладяна, бавното дишане ще помогне много. Веднага щом ви диагностицират с Ковид, веднага вземете дълбок дъх. Не е нужно да следите дължината на вдишванията и издишванията, за колко секунди вдишвате и за колко секунди издишвате. Просто вдишвайте и издишвайте колкото се може по-бавно.

Направете вашето дишане колкото се може по-дълбоко. Това ще ви помогне да разширите белия си дроб във всички посоки и ъгълчета. Така поддържаме виталността на белия дроб.

Дори в някоя част на дробът да се получи пневмония, все пак белият дроб е много голям орган и дори малка част от него да е инфектирана, ако поддържате другите му части витални, вие ще можете да дишате достатъчно добре.

Поддържайки активността на всички части на белия дроб по време на инфекция, дори някои сегменти да са инфектирани, другите неинфектирани части ще се погрижат за дишането и нуждата от кислород ще е осигурена, така че няма да се задушавате.

Това определено ще ви помогне да се възстановите. От 8 до 10 дни вие естествено оздравявате. Но ако през тези дни има много усложнения в бронхиалното дърво, това създава проблема. Това означава, че ако поддържате виталността на белия дроб добре, ако поддържате всяка част на белия дроб активна, тогава може да избегнете усложненията на тази болест и може да се борите през цялото време. Не ви е нужен вентилатор.

Така, правилната техника на бавно дишане ще бъде естествен вентилатор от първия ден. Ще ви помогне да се преборите с Ковид до 10 дни или 2 седмици. В рамките на 2 седмици тялото може да се справи с тази Ковид инфекция. През това време трябва да избегнем това състояние на мукоса. Това е важно нещо.

Също брамари пранаяма може да помогне. Вдишайте и когато издишате направете брамари пранаяма. Това, което ще се случи заради тази вибрация е, че тялото ще е релаксирано и гладките респираторни мускули ще се отпуснат също. Бронхите ще останат отворени, диаметърът им ще е такъв какъвто ни трябва.

Обратното, когато има инфекция техния диаметър е намален заради спазъм в мускулите. Брамари ще помогне тези гладкии мускули на бронхите да са релаксирани.

Най-важното нещо, когато правим брамари, е че се получава обрано налягане към бронхите и малките бронхиални клонове се отварят. Това означава, че брамари е най-добрият начин да държим респираторния си тракт отворен във всичките му части. Горния лоб, средния лоб и долния лоб също.

Така, че може да следвате бавно дишане или брамари. Направете си план 15-20 минути, после починете и след 2-3 часа пак повторете. Това може да го повторите няколко пъти на ден. Така поддържате белия си дроб активен.

По този начин може да направите белия дроб способен да се бори с корона вируса. Пневмонията започва от един сегмент и лека-полека се разнася от един сегмент към друг.

Ако поддържате виталността на всички сегменти в определено време, тогава белия дроб ще може да се справи с инфекцията за две седмици лесно.

При много хора горният лоб, който се състой от 3-4 сегмента, не се използва изобщо. Той се използва само когато правите някакви енергични активности, като бягане, джогинг и походи в планината или друга подобна физическа активност.

Но ако вие работите в офис и просто отивате и се връщате с кола и използвате асансьора до вкъщи, тогава няма никакъв шанс да упражнявате белия си дроб. Поради тези причини горната част на белия дроб е спяща, много слаба.

Когато алвеолите не са отворени в продължение на много дни, тогава виталността е много намалена в тази част. Когато има инфекция от Ковид, тя първо поразява средния и долния лоб, които са много активни и ако по това време горната част на вашия бял дроб е слаба и не е била използвана от много дни, тогава ще е много трудно да се борите с Корона инфекцията.

Затова поддържайте виталността на белия дроб като правите често практики с бавно дишане. Всеки ден 20-30 минути е добра практика, за да отворите белия дроб и да го разширите във всички посоки и да поддържате активността на алвеолите особено в горната част, която обикновено е спяща.

Може да си помогнем и с някои асани като парватасана, която избутва ребрата навън и осигурява място за белия дроб да се разшири.

Редовна практика от парватасана, после наклон настрани – чакрасана, после кати чакрасана и позите за извиване на гърба назад като буджангасана, ущрасана, чакрасана, дханурасана, ще ви помогнат да се отвори гръдният кош, което помага да се поддържа еластичността на ребрата, междуребрените мускули и другите мускули на гръдния кош. Това ще помогне на дишането ви.

Така ще можете да си поемате още по-дълбоко дъх и да поддържате практика на бавно дишане за по-дълго време. В противен случай, ако вашите дихателни мускули са слаби и вие не ги упражнявате, когато получите инфекция, те ще се изморяват много бързо.

Ако поддържате силата на тези мускули, тогава по време на инфекцията те ще работят за по-продължителни периоди от време без да се изморяват. За това ще ви помогнат асани с огъване назад, парватасана, страничен наклон.

Практиката на суря намаскара, поздрав към слънцето, в която има усилено огъване назад, може също да упражнявате. Дори джогинг и други упражнения ще отворят гръдния ви кош и ще засилят вашите мускули на гръдния кош. Така, някои асани и физически упражнения определено ще ви помогнат.

И една много важна част е стресът, когато слушаме новините всеки ден, че например 100 души са заразени с инфекцията, че 200 са позитивни, че 100 са починали. Така че когато слушате новините, това създава чувство за неудовлетвореност в умът ви.

Тази негативност ще намали имунитета ви. Поддържайте позитивността си, дори да сте диагностицирани с Ковид. Още от първия ден бъдете позитивни и си кажете „Ще преборя този Корона вирус и ще се  възстановя скоро“.

И в такива ситуации ние се нуждаем от пранаяма практика, медитация. Мисля, че бавното дишане и брамари ще се погрижат физически за виталността на белия ни дроб и ще ви помогнат да издишате също стреса.

Бавно дишане като анулома вилома, уджай или брамари – може да използвате тази практика, която ви харесва и е подходяща за вас.

Може просто да затворите очите си и да насочите вниманието върху дишането си. Когато правите това осъзнато наблюдаване на дишането, то автоматично става бавно и дълбоко. Това също ще помогне да подобрите дишането си.

Има мантри и молитви, с които може да си помогнем. И това ще ви помогне да поддържате позитивността на ума.

Аз също не съм сигурен дали и аз няма да се разболея от тази Ковид инфекция в бъдеще, може би. Бъдете подготвени след толкова дни затворени вкъщи, че когато трябва да излезем навън на улицата и да общуваме с хората, ще трябва да се борим с Ковид, директно. Подгответе умът си, че в бъдеще, дори да ви диагностицират с Ковид-19, ние можем да се борим. Аз ще се боря.

Това е съобщението на доктор Бхалекар, от Кайвалядхама, Лонaвала, Индия. Най-добри пожелания на всички вас, бъдете позитивни и ще се справите с Ковид.

Благодаря!