Международен ден на йога

Международен йога ден 2017

logo IDYТази година отново ще отбележим международния ден на йога, празнуван в цял свят. Отново Българска федерация по йога и нейните клубове в страната са основни организатори и участници. Честването е под егидата на Посолството на Индия в България и главен координатор Индологическата фондация „Изток-Запад“.

Международният йога ден ще се проведе на 24 юни (тъй като 21 е работен ден) в София Тех Парк, в иновационен форум „Джон Атанасов. Отново ще има голяма зала за стотици практиканти, като на сцената ще се сменят различни йога преподаватели, представящи многообразие от йога практики.

Залата за Конференцията по йога тази година отново ще събере значими и задълбочени изследователи на йога, които ще представят широк спектър от теми, свързани с древната дисциплина. Посетителите ще могат да се запознаят както с основните концепции в теорията на йога, дошла от вековете, така и със съвременното ѝ приложение.

Лекторите ще представят такива дълбоки познания като древните тайни за свързването с живота, какво всъщност е Кундалини или Лая йога, теорията на кармата, концепцията за гуру, както и съвсем нови данни за историята на основния йога текст „Патанджали йога сутра“.

Практическите аспекти на теоретичните основи на йога ще включат теми, от които да разберем как се зараждат бъдещите събития и как да ги управляваме, каква е мотивацията да започнем занимания с йога и промените, които тя внася в нашите действия, мисли, работа и здраве, как да вървим с малки стъпки към голямата цел и как да борим стреса, който нанася огромни поражения върху качеството на живот на нашите съвременници. Популярната тема за медитацията също е сред основните акценти на програмата, като тя ще бъде разяснена чрез тайните на дишането и промените, които настъпват в човешкия мозък при редовното ѝ практикуване.

Сред лекторите са имена като Тиртха Махарадж, Наско Атанасов, проф. Юлия Мутафова, Николай Сираков и други дългогодишни и задълбочени изследователи на йога.

Залата за Аюрведа ще посрещне интересуващите се от древната, но актуална медицинска система, която и днес ни учи на правилен живот – на физическо, ментално и духовно ниво, не само за да ни лекува, но и за да бъдем наистина здрави, да можем да се радваме на пълноценен живот, на спокойствие и радост. Сред лекторите отново се очакват високо ерудирани специалисти от Индия, както и български лектори, сред които се откроява др. Антоанета Заркова, председател на Българско сдружение Аюрведа и най-добрият български аюрведичен лекар.

В голямото фоайе посетителите ще могат да опитат индийска и ведическа кухня, както и да закупят книги и аксесоари за йога.

Освен в София денят ще бъде отбелязан в много градове на страната, като обедини различните йога клубове за общ празник.

Очаквайте скоро пълната програма за София и страната.