ОБУЧЕНИЯ

Кандидатствате през 2021 г. за специалност „Йога“ в НСА само по документи

Специалност „Йога“ в НСА очаква студенти за пета поредна година

България е една от първите страни с висше образование по йога след Индия, САЩ и няколко европейски държави, в които тя се изучава като дисциплина в различни университети. Например в Harvard Medical School всички бъдещи медици изучават йога. Нейната ценност за съвременния свят е подкрепена със стотици научни изследвания и все още има широко поле за изследването ѝ, изучаването и прилагането ѝ. Това е валидно особено днес, когато се сблъскваме със световната пандемия и нейните последствия върху физическото и психическото състояние на хората – две области, в които йога има отговор от хилядолетия.
Екипът на Българска федерация по йога работи усилено, за да подготви програма по йога на много високо ниво, което да отговаря и на признатата висока компетентност на преподаването в Национална спортна академия.

Студентите получават солидни знания по общите дисциплини на НСА, като анатомия, физиология, психология, педагогика, както и задълбочена теоретична и практическа подготовка по йога.

  • Теоретичната част обхваща основните класически трудове върху йога, на които се гради ставащата все по популярна днес дисциплина вследствие всеобхватното ѝ въздействие върху всички аспекти на човешкия живот. Това са „Бхагавад гита“, „Патанджали йога сутра“, Хатха прадипика“, „Гхеранда самхита“ и др. Тези трудове се анализират подробно, заедно със съвременните научни изследвания върху тях от философска гледна точка, както и от гледна точка на анатомията, физиологията, психологията, терапията и духовните нужди на човека.
  • В практическите упражнения студентите изучават и усъвършенстват техниката на изпълнение на асани (физически пози), пранаяма (дихателни техники), бандха и мудри (техники за насочване и разпределяне на енергията), релаксация (отпускане на тялото и успокояване на нервната система), както и медитативни техники.
  • Изучава се методологията на преподаване на йога теория и йога практики като комплекси за различни групи – деца, юноши, младежи, средна и напреднала възраст, както и индивидуално, като се формират професионално-педагогически умения и навици, необходими за самостоятелна работа. Студентите трябва да овладеят методичната последователност за преподаване на получените знания на начинаещи и на по-напреднали ученици, на различни възрастови категории и на хора със специфични нужди.
  • Силен акцент е поставен върху терапевтичния аспект на йога, като се изучават методи за подпомагане на оздравителните процеси при различни физически и психологически проблеми. Днес йога терапевти работят в болници и други медицински звена в следните направления – кардиология, обществено здраве, бременност и следродилен период, онкология, ортопедия, педиатрия, психиатрия и поведенчески проблеми, физиотерапия, рехабилитация, хирургия и други.
  • Студентите се запознават с прилагането на йога като помощно средство в други области, като образование, спорт, бизнес и други.
  • Студентите могат да участват също в научни изследвания върху въздействието на различни практики и комплекси.

Учебните занимания в четиригодишния курс на обучение  се провеждат под формата на лекции и практически упражнения в продължение на седем семестъра, като осмият е пред дипломна практика. Предвидена е възможност и за задочно обучение, което е съответно десет семестъра.

Кандидат студентите могат да намерят информация как да подадат документи на сайта на НСА, в раздел кандидатстване.

http://www.nsa.bg

На сайта на НСА ще откриете и справочник за кандидат студента, документите за кандидатстване, критериите за формиране на оценката и още полезна информация.

За консултации, повече информация и въпроси, можете да пишете по имейл или да позвъните:
byfederation@gmail.com
+359 (0) 888 532 632
+359 (0) 899 863 113