Международен ден на йога

Програма за деня на йога 2020 в София

На 21.06.2020 на живо ще бъде излъчена програмата в София от YouTube канала, посветен на отбелязването у нас на Международния ден на йога 2020:

http://www.youtube.com/c/InternationalYogaDayBulgaria

Сред акцентите трябва да отбележим двете най-важни теми, вълнуващи днес човечеството – как да се справим физически и емоционално с опасността от инфекцията с Ковид-19 чрез йога и Аюрведа, поднесени от проф. Шарма и доктор Бхалекар.

ЛЕКЦИИ и  ПРАКТИКИ

  1. Лекция: Проф (д-р) Б. Р. Шарма. Психологическо въздействие на COVID-19 и неговото управление чрез йога“

Проф (д-р) Б. Р. Шарма работи като декан към факултет „Физическо, психическо и емоционално здраве“. Професор и завеждащ департамент по Йога наука в Шри Шри университет, намиращ се в Кутак, Одиша, Индия.  Има повече от 34-годишен академичен преподавателски опит по йога. Той е експертно лице за оценяване обучението по йога. Титла, присъдена му от Световната здравна организация по препоръка на индийското министерство за Аюрведа, Йога и Натуропатия, Унани и Сиддха медицина и Хомеопатия (AYUSH). Член на индийската делегация в междуправителствена среща на Юнеско (28.11–02.12 2016 г.), проведена в Адис Абеба, Етиопия, където йога е приета за нематериално културно наследство. Работил е повече от 5 г. като ръководител на Колежа по йога и културен синтез в  Кайвалядхама, Лонвала. Член на „Научен и консултативен комитет“ към „Централен съвет за проучвания в йога и натуропатия“, Министерство на аюрведа, йога и натуропатия, унани и сиддха медицина и хомеопатия (AYUSH).Канен за лекции или като основен докладчик в различни университети и институти в Индия и по света. Провеждал е семинари по покана на различни йога организации: Испания и Италия (2001 г.); Корея и Япония (2002 г.), Женева, Швейцария (2007 г.); Португалия (2012 г.); Италия (2013 г.); България (2013, 2014 и 2016 г.); Унгария и Германия (2016 г.); Етиопия (2016 г.). В областта на научните изследвания на йога е работил като изследовател, зам. директор по изследванията и ръководител над 32 години в Кайвалядхама, Лонавла. Понастоящем е председател на Борда за изследване и развитие и на други комитети в Университета Шри Шри.

  1. Елка Димитрова. Практика от БЙА

Практикувам и изследвам йога от 1999 г. Имах щастието да изучавам познанието за йога в самото „сърце“ на Сатянанда йога в Индия, в ашрама „Ганга Даршан“, град Мунгир, щата Бихар.

Сатянанда йога ме зарежда с нестихващо вдъхновение, тъй като е система, която предлага цялостен, систематичен и научен подход за разбиране и развитие на всички аспекти на човешката личност – физически, умствен, емоционален, психичен и духовен.

Завършила съм две сертифициращи обучения за учители по Сатянанда йога – едното в школата в Индия, а другото към  Академията по Сатянанда йога в Европа, към която съм преминала и две специализирани обучения на тема „Науката йога“. Освен това съм участвала в множество други семинари и курсове за различни техники и направления в йога.

Практикувайки с редовност и сериозност, във времето осъзнах, че Сатянанда йога е моят път да служа и да давам на другите. Това ме окрилява да продължавам да задълбочавам познанията и опита си, за да споделям йога. Ето защо от 2008 година активно провеждам занимания по йога както за начинаещи, така и за напреднали.

  1. Лекция: Д-р Шарад Балекар, Кайвалядхама, Лонавла, Индия. „Подобряване на имунитета чрез йога за борба с Ковид-19“

За лектора:Доктор Бхалекар е роден на 26 септември 1971 г.

През 1992 г. получава бакалавърска степен по аюрведа (аюрведа ачаря). През 2007 г. завършва следдипломна квалификация по психиатрично консултиране като магистърска степен. Работил е две години в център за интензивна кардиологична грижа в Карад и в йога болницата и здравния център на Института Кайвалядхама.

В момента оглавява Колежа по йога и културен синтез в Кайвалядхама, където много българи са били негови ученици. Член е на Консултативния съвет на отдела за научни изследвания към Кайвалядхама.

Автор е на книгите: „Пранаяма-мудра-медитация“, „Анатомия и физиология в контекста на йога“.

Изнасял е много лекции и е водил практики на конференции в Индия и други страни.

  1. Практика по йога : Сандип Сатиядев: „ Йога за всеки“, една практика, която включва възможност да се включите, независимо на какво ниво сте. Отначало са леките, после средните, а накрая трудните асани за най-ревностните практиканти.

За практиканта: Сандип Кумар е магистър по йога и бакалавър по музика. Ученик е на гуру Садгуру Джаги Васудев и на Свами Дев Мурти. През 2010 г. посещава България и по покана на Българската йога федерация провежда семинари и преподава в различни йога центрове. От 2012 г. живее и работи у нас.

  1. Лекция: Константин Драгов и Сана Алсбей-Драгова. „Опознай дишането си“

За лектора: Сана Алсбей-Драгова, е сертифициран йога инструктор към Международна организация „Изкуството да живееш“. Първото си обучение за инструктор Сана преминава още през пролетта на 2010 г. в Германия, когато фокуса на обучението е върху програми за деца и тийнейджъри. В последствие и още много обучения по-късно, през пролетта на 2016 г. в Индия, Сана става инструктор по йога специализиран в системата „Шри Шри Йога“, създадена от самия Шри Шри Рави Шанкар.

Дълбоките познания на Сана Алсбей-Драгова в сферата на йога и медитация, придобити от над 10-годишната ѝ ежедневна практика, ѝ позволява умело да споделя познанията си и да води занятията по един лек и забавен начин, уповавайките се на своя дългогодишен опит.

  1. Практика за трета възраст

За практиканта: Светлa Иванова e съосновател на Salt&Art – солни стаи и йога студио, певица и писател, която практикува йога от 1992 г. и преподава от 2012 г. Сертифициран инструктор в различни стилове – йога за деца, бременни, мама и бебе, ащанга, хатха, въздушна йога.

Създател на проекта „Тананикаща йога“ и автор на първите детски интерактивни „Вълшебна книжка“ 1, 2 и 3 към него, карти с упражнения и дискове с вълшебни песнички за раздвижване.

Лице на Wness tv – канал за спорт, здраве и красота. Дългогодишен автор към сайта Edna.bg, в който води и колонка за йога.
Записва за първи път мантри, преведени и на български език, както и някои от най-въздействащите молитви, народни и поп песни с авторски текстове и релаксации в третия си албум „По пътя“.

Има издадени 5 DVD-та за йога и CD-та с релаксации.

Има собствена платформа за Йога онлайн с много последователи към личния й сайт.

  1. Лекция: Цветан Лъжански. „Карма йога“

За лектора: Цветан Лъжански има степен бакалавър по международни финанси от Университет в Утрехт, Холандия, Магистър по бизнес администрация от Софийски Университет и от Insead, Франция.

Той има значителен опит в стартиране, управление, покупка и продажба на големи компании. Освен това е член на борда на фондация „Заедно в Час“ и почетен председател на сдружение на завършилите Стопански Факултет при Софийски Университет.

От петнадесет години Цветан Лъжански се занимава задълбочено с йога и други духовни практики.  Във връзка с това е посещавал многократно йога ашрами в Индия и в Гърция и е преминал през различни курсове и обучения.

През 2017 заедно със съпругата си основават фондация „Победи Рака“ за помощ на онкоболни пациенти.

  1. Практика по йога . Константин Драгов и Сана Алсбей-Драгова.

Практика от „Изкуството да живееш“

За практиканта: Константин Драгов е национален координатор и първият български инструктор към Международна организация „Изкуството да живееш“. Започва да практикува активно йога всеки ден, когато е едва на 19 години, след като преминава през основния курс на „Изкуството да живееш”. От 2003 г. насам преподава курсовете по йога, дихателни техники и медитация, и над 10,000 души са преминали през тях. През годините Константин води тези курсове, както за служители и лишени от свобода в затворите в България, така и за служители във фирми и държавни институции, студенти и деца.

По професия е строителен инженер, завършвайки образованието си в реномирания университет за строително инженерство в САЩ – Калифорнийския университет в Бъркли. Пренебрегва следване на докторантура в същия университет и кариера в САЩ, за да се върне в България и да работи за нея. Неговата вяра, всеотдайност и любов към хората са силата, която го движи напред по пътя на йога, затова е и вдъхновение за толкова много българи.

  1. Лекция: д-р Полина Красенова. „Анемичните синдроми през призмата на аюрведа“

За лектора: Д-р Полина Красенова работи в  Клинична хематология, болница МБАЛ „Св. София“ и е специалист по Клинична хематология. Успоредно с тази специалност завършва и 3-годишно обучение по аюрведа към Аюрведичната Клиника при д-р Заркова. Задълбочените познания и по двете специалности прилага при лекуването на пациентите си в болница Св. София.

  1. Практика по йога : Вера Захариева. „Релаксация“

За практиканта: Вера Захариева е председател на Българска федерация по йога и управител на СК“ Вяра“. Практикува и преподава йога от 1997 година на възрастни и деца.  Завършила е СДК към НСА, специалност йога, специализирала е Мастер клас в Индия в института „Кайвалядхама“. Световен, европейски и национален медалист в първенствата по йога. В момента учи бакалавърска степен по йога към НСА. Организатор и участник във всички мероприятия, обучения, семинари, лагери, състезания към БФЙ.

  1. Програма за йога за деца:

Две практики за деца ще покаже Яна Кирова, една за по-малките 3-6 годишни, и една за по-големите 7-10 годишни деца.

Тя е дипломиран инструктор по Йога за деца и възрастни към Българска федерация по йога. Създател на клуб Йога Здраве, с насоченост за работа с деца в учебни заведения и детски градини. „Заниманията по Йога с деца са мое ежедневие вече 10 години и напомняне да живея в спонтанност, радост и любопитство“, споделя Яна.

Лекцията „Йога за деца“ ще ви запознае защо е добре децата да практикуват йога и какво е въздействието върху тях.

Лектор е Вера Захариева, която има най-дългогодишния опит в работата с деца чрез йога. Вера Захариева е председател на Българска федерация по йога и управител на СК „Вяра“. Практикува и преподава йога от 1997 година на възрастни и деца.  Завършила е СДК към НСА, специалност йога, специализирала е Мастър клас в Индия в института „Кайвалядхама“. Световен, европейски и национален медалист в първенствата по йога. В момента е сред първите, които учат за бакалавърска степен по йога към НСА. Организатор и участник във всички мероприятия, обучения, семинари, лагери, състезания към БФЙ.