Международен ден на йога

На 21 юни България ще отбележи Международния ден на йога

Програмата

20.06.2016

Класически индийски танц Бхаратанатям, 19:00 чл, Зала “Люмиер” на НДК

Празникът в София ще започне още на 20.06.2016 вечерта в зала “Люмиер” на НДК с музикално-танцовото представление на класическата танцьорка, хореограф и учител в традицията бхаратанатям Анджана Раджан и нейната формация “Story Travellers”, включваща музикантите: Елангован Говиндараджан – вокал и наттувангам, Джаян Пурушотхама Дас – мридангам, Вишнупурам Сундаресан Кунджитхападам Аннадурай – цигулка и Шям Раджан – табла и рецитация.

21.06.2016г

Международен ден на йога, Зала №3, Зала №3.1, Зала №3.2 на НДК

  • 9:00 – 10:00 Официално откриване
  • 10:00 – 21:00 Водени практики по класическа йога в оборудваната с постелки за йога зала 3 на НДК.
  • 10:00 – 21:00 Лекции по йога в зала 3.1 на НДК.
  • 10:00 – 20:30 Водени практики по йога за деца и йога за бременни в зала 3.2 на НДК.
  • 10:00 – 20:30 Водени практики и консултации по аюрведа в зала 3.2 на НДК.

Във фоайето пред залите ще има прожекции на теметични филми, изложба акварел на наши известни художници от тяхното пребиваване в Хималаите, щандове с изданията на различните йога школи в България, аюрведически продукти, дребни сувенири и др. Участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегитариенска и веганска храна, както и да се запознаят с изкуството на къната.

Входът е свободен за цялата програма. Достъпът до всички зали и фоайето ще е непрекъснат.

Към програмата в София координирано и едновременно се пресъединяват със свои програми по места още двадесет и един града в България: Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Свиленград, Казанлък, Сливен, Бургас, Созопол, Черноморец, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Габрово, Велико Търново, Плевен, Левски, Перник и Самоков.

Организаториоте

Честването на Международния ден на йога се организира от посолството на Република Индия, под патронажа на Н.Пр. г-н Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Република Индия в България, в партньорство с редица правителствени и неправителствени организации и институции, и с активното участие на десетки йога-центрове в България. Определени са специален Организационен комитет и координатор, които се грижат за цялостната организация и осъществяване на събитието. Съответни организационни структури със свои координатори по места са формирани и в още шестнайсет града на страната, които се присъединяват към честването на 21 юни в Националния дворец на културата в София.

Градовете в страната

Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още миналата година в процеса на подготовката на събитието, когато спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, провеждане на събитието се подготвя и осъществява успешно и в градовете Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През тази година присъединилите се градове са значетелно повече: Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Свиленград, Казанлък, Сливен, Бургас, Созопол, Черноморец, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Габрово, Велико Търново, Плевен, Левски, Перник и Самоков.

Save

Pages: 1 2