Статии

Навлизане в същността на Йога-Владимир Въжаров

София, България, vazharov@outlook.com

Доклад от Йога конгреса с международно участие – София, 2013г.

 Резюме:
1.
Йога Даршана
2.
Предпоставки за хората, за които „Йога започва сега“
3.
Отношението към Яма и Нияма
4.
Мощни практики за случване на Йога
5.
Случване на Пратяхара
6.
Случване на Кхечари мудра
7. Критерии за ориентир в практиката на Йога
8.
Съзнание и самадхи

Ключови думи: йога, даршана, кхечари мудра, крия йога, яма, нияма, пратяхара, самадхи, съзнание

1. Йога Даршана
Преди да навлезем в същността на Йога нека да уточним малко терминологията. Добре е да се знае, че нито Самкхя нито Йога са философии. Древните са ги нарекли „Даршани“, което е директно виждане, директен сблъсък с реалността без участието и посредничеството на ума. Твърде неточно е и обявяването на  Йога за наука, независимо, че в практиките на Йога има и научен подход. Йога е отвъд философията и отвъд науката.
По-надолу използвам думи като: случване вместо преживяване. В българския език преживяването е свързано с ума, докато случването е поради независещи от него причини.

2. Предпоставки за хората, за които „Йога започва сега
Възниква въпросът, за кой човек е Йога?
В тази връзка ще дам един пример с Йогананда, който е от срещата му с Рамана Махарши през 1935 г. Ще цитирам в превод:
„След това присъстващия йога (Свами Йогананда) попита:
Как да повдигнем духовно хората? Какви инструкции трябва да им се дават?
Рамана Махарши: Инструкциите са различни в зависимост от темперамента на личността и те трябва да съответстват на духовната зрелост на техните умове. Не може да има каквато и да е „масова“ инструкция за всички.
Йогананда:
Защо Бог допуска страдание в този свят? Нима Той не  може, бидейки всемогъщ, да се справи с един удар и да предопредели вселенското осъзнаване на Бога?
Рамана Махарши: Страданието е път за осъзнаване на Бога!
Йогананда: А не трябва ли Tой да се разпорежда по друг начин?
Рамана Махарши: Това е Пътят!
Йогананда: Явяват ли се Йога, религията и т. н. противоотрова на страданието?
Рамана Махарши: Те ви помагат да преодолеете страданието.
Йоганада: Защо е необходимо въобще да съществува страданието?
И тук, след известно мълчание Раманa Махарши избухва: Кой страда?!… Какво страда?!!!…“
Отговор няма… Има само въпроси! Фундаментални въпроси. Отговорите на тези въпроси се крият в собствената ни духовна реализация!
Ще продължа с това, че практиката на йога е за много малко хора. 90% от така припознали себе си като практикуващи не са за тази практика, в което няма нищо лошо или някаква арогантност. Всеки върви в живота индивидуално и това, което например е добро за мен, не означава, че е добро за човека до мен.
Когато това предусещане, че йога е за нас се случи … тогава: йога започва в този миг само за конкретния човек СЕГА. И това е свързано с първата сутра на Патанжали „Йога започва сега“ (Атха йоганушасанам). Тази сутра е към конкретния човек и се отнася само за него. В процеса на духовно търсене човек стига до задънена улица. Не вижда никакъв изход. И когато, човек изпадне в крайна безизходица, на където и да се обърне се блъска в стена, тогава с пълна сила идва първата сутра:  „Йога започва сега“.
Това няма как да се отнесе към масовките, които вилнеят на Запад, а сега и на Изток с комерсиална цел. Те идват с идеята да лекуват с йога, защото това е начинът по-който може бързо и лесно да се печели. Хората трябва да знаят, че йога не е за ментално болни хора. Това го видяхме на практика при хора практикуващи Крия йога. Йога е за ментално здрави хора.  Разбира се, това не означава, че не трябва да се използват някои много добри оздравяващи практики особено от Хата йога, но това НЕ Е и няма отношение към същинската йога и не би трябвало да се нарича йога.
Твърде голяма пречка за практикантите са и всякакви организации в името на йога. На времето Лахири Махасая забранява да се правят организации, поради простата причина, че всяка организация и с най- и с по-идеалистични цели в един момент се превръща във военно диктаторска или мафиотска структура. Е,… след него само това правят, а някои като Парамахамса Йогананда и по две организации.
Всевъзможни са опасностите от манипулации при навлизане в практиката на йога от различни установени йога организации, йога институти, йога гуровци и т. н. Хватките, които използват, са едни и същи. Като пример мога да дам, че всичките имат претенцията, че са най-автентични, че те са най-истински и т. н. Пълни глупости! За да ви държат на техните ясли, а и да им снасяте яйца ви внушават, че не трябва да се отклонявате от тяхната пътека или от техния път, защото това ще ви навреди и т.н. ЛЪЖАТ ВИ! ЙОГА Е ПРОЦЕС НА ДЕПРОГРАМИРАНЕ А НЕ НА ПРОГРАМИРАНЕ ИЛИ НА ПРЕ-ПРОГРАМИРАНЕ! Не позволявайте това да се случи с вас!

3. Отношението към Яма и Нияма
Съвсем накратко искам да уточня, че нито ямите нито ниямите в по-голямата си част могат да се спазват и практикуват (или по-точно да се случват във всеки един миг от живота ни) при началната практиката на йога. Но Патанджали дава основните насоки, към които практикантите трябва да се придържат.
Когато човек така да се каже не е „узрял“, няма начин осъзнато да се движи в различните житейски ситуации.

Цялата статия можете да прочетете тук.

Целият сборник с доклади можете да изтеглите от тук.