Статии

Кайвалядхама – Йога за света!- Елица Йоргова

гр. Пловдив, България, email:yoga_shanti@abv.bg

Доклад от Йога конгреса с международно участие – София, 2013г.

Най-старият Йога институт в света е разположен на 180 акра поддържани градини и е общност от здравен – йога – аюрведа –  природолечение център, комбинирани успешно за да направят престоя уникален; научно- изследователски отдел; философски отдел; най-пълната специализирана за йога и индийска философия библиотека; йога колеж.
Свами Кувайлянанда основава Кайвалядхама институт през 1924г, вдъхновен от своят учител, че духовноста ще помогне и повдигне света. Свами Кувайлянанда е бил голям визионер и е вярвал, че Йога може да помогне на хората във всяка една сфера на живота. Цитат: „Йога има завършено послание към човечеството – послание към човешкото тяло, към човешкият ум и към човешката душа“.
Най-важната цел на Кайвалядхама е да свърже заедно традиционната Йога с модерната наука, тъй като едната не е завършена без другат. Свами Кувайлянанда е видял, че обществото е загубило своят път и само обединението на тези две дисциплини може да помогне то да се възстанови и изгради по-добър живот за всички.
Кайвалядхама продължава да се разраства. През 1951г се основава колежът за обучение на преподаватели по Йога. През 1965г се отваря уникалната за времето си и до сега, Йога-болница. Последват отваряне на сателитни институции в други части на Индия и извън страната – Франция, Америка, Китай.  Кайвалядхама е подкрепян от Индийското правителство институт и е организация с нестопанска цел, даваща работа и подслон на над 80 човека.
Свами Махешананда е председател и духовен водач на Института. Провежда 2 пъти дневно хаван – огнена церемония, практика на която могат да присъстват всички – персонал, ученици и посетители. Свами Махешананда приема през целият ден посетители, които искат да се докоснат до неговата мъдрост и знание.
Редовен посетител и лектор в Кайвалядхама е известният Веданта Ачария – Свами Анубхувананда. Както и много други гости лектори.
В Кайвалядхама е основана първата научна лаборатория, още през 1924 от Свами Кувайлянанда. Тази изследователска дейност е била подкрепена горещо от известни личности като Махатма Ганди, Индира Ганди, от професори от Калифорнийския университет, Чешки университет, Мичиган и други. Работата на отдела е разделена главно на две направления. Първото – изследване на ефекта на Йога практиките като асана, крия и пранаяма при деца-ученици,  при учениците по Йога в ашрама и при полицаи, и др. Второто направление: изследване ползите от Йога върху подобряване състоянието на пациенти със затлъстяване, диабет, стрес и слепота.
През годините на работа, хиляди проучвания и статии са публикувани в Йога Миманса – собствено издание на института, с което много се гордеят, и в международни издания. Всяка година се завършват няколко проекта разпределени в 6 главни категории: физиология, радиология, психология, спорт, биохимия и неврология. Доклади се изнасят на местни и международни конференции и се предоставя информация на университети, като този в Пуна, интерес има от учени в Европа и Америка.
Философско – литературен отдел.
Йога не може да бъде пълна без своята философия и ценности. На тази кауза е посветен философсо-литературния отдел. Мисията на отдела е да събира, анализира, съхранява и защитава древните и модерни трудове по Йога. Изключително важно е съхранението на оригиналните текстове , тъй като в днешно време много се злоупотребява с Йога и трябва да се опази тази красива, безценна мъдрост.
Библиотеката на иститута съдържа над 25000 заглавия, главно специализирани в Йога, което я прави национално богатство и може би най-голямата световна библиотека в тази област.
Класическо Йога образование.
Основан през 1951г от Свами Кувайлянанда – Гордандас Сексерия Колеж по Йога и културен синтез е институция за обучение на Йога преподаватели, известен по цяла Индия и по света. Провеждат се 4 основни курса и няколко допълнителни: – Сертификат по Йога – 6 седмици, Диплома по Йога образование и културен синтез – 9 месеца, – Курс за напреднали преподаватели – 4 седмици, Йога терапия  – 1 година. Колежът е лицензиран и тясно подкрепян от Индийското правителство.
Учениците изучават както практически предмети в духа на здравето и превенцията, така и духовни и философски – всичко е свързано. В Диплома по Йога образование и културен синтез се изучават в дълбочина следните предмети: Анатомия и физиология на човешкото тяло – с д-р Бхалекар, Методи на преподаване – с д-р Гангули,  Сутри на Патанджали – с д-р Шарма, Древни Йога текстове – с проф. Сахай, Йога и ментално здраве – с проф. Бхогал, Йога и културен синтез – с проф. Бодхе, практически занимания – Асана, Пранаяма, Крия  – със г-жа Сандя Диксит и г-н Барат Сингх – много начетени и отдадени преподаватели.
Обучения по Йога се провеждат и със армията, полицията, доктори, бизнесмени и учители в училищата.
Кайваля Видя Никетан – основно училище за деца, възпитавайки ги в духът на Йога, така че всяко да разкрие своят уникален потенциал.
Gupta Йога Болница.
Това е уникално място, където се съчетава Йога, природолечение, аюрведа и диета, много преди да се появи сегашната традиционна медицина. В болницата се провеждат минимум за една седмица комбинирана програма с лекции, дискусии, разходки в парка и спокойствие. Назначава се индивидуало лечение за всеки  пациент, съобразено с тяхното състояние – затлъстяване, безсъние, стрес, артрит, бронхиални проблеми и други.

Кайвалядхама – Йога за света!

Целият сборник с доклади можете да изтеглите от тук.