Статии

Йога през бременността–практика за двама-Даниела Събева-Йога Дивали студио, София, България

Доклад от Йога конгреса с международно участие – София, 2013г.

Резюме: Бременността е време на огромни промени за жената, когато тя се променя интензивно на всички нива: видими и незрими. И тъй като в нея расте и се развива още едно /а понякога и няколко/ човешко същество, тези промени въздействат и върху него. Всичко, което се случва с нея, въздейства и върху детето.

Ключови думи: йога.

1. Увод
Бременността е най-магичното и трансформиращо време в живота на човека! Всички ние сме сега започнали своето настоящо развитие в телата на нашите майки. Там сме изградили своите тела, там сме събирали информация в подсъзнанието си и сме се подготвяли да поемем своя нов път в живота.
Йога помага на майката и детето да преминат през този период, поддържайки баланса в самите себе си и хармония помежду си. Тя помага на майката да изживее своята бременност в радост, пълноценно и осъзнато, превръщайки се в активна част от сътворяването на новия живот.

2. Изложение
Какво се случва със жената в периода на бременността и как йога въздейства върху тези промени?

  • Нейната матка започва да расте и увеличава своя обем повече от 20 пъти. Постепенно растящата матка избутва червата и стомахът нагоре към диафрагмата и затруднява тяхната работа. Това често води до стомашни неразположения, киселини, подуване и констипация. Щадящите и нежни йога пози са много полезни срещу тези неразположения.
  • Бременността и раждането предизвикват изменения на вътрешните органи. Някои млади майки получават т.нар. смъкване на дебелото черво, на матката, което нарушава нормалните им функции. Това е сериозен здравословен проблем, който може да се предотврати или пък да се коригира, ако органите вече са се деформирали, с правилно дишане и асани в лежаща поза.
  • Растейки надолу, матката притиска мускулите, разположени в областта на тазовото дъно. Нарастващата тежест на детето ги натоварва допълнително, а раждането ги разтегля интензивно. Йога помага на жената да се научи да ги усеща, да контролира тяхното движение и да ги отпуска при раждането. Редовното практикуване на определени асани в седящо и клечащо положение ги тонизира и укрепва.
  • С нарастването на бебето по време на бременността, матката расте и напред. Центърът на тежестта в тялото също се премества напред, променяйки стойката и правилното положение на гръбначния стълб. Това причинява напрежение и болки във врата, в горната част на гърба и кръста. Специалните йога пози правят по-силни мускулита на бедрата, за да поемат нарастващата тежест на бебето. Те помагат на жената да се научи да заема правилна стойка, така че да щади гърбът си.
  • Лошата стойка затруднява и дишането, тъй като се притискат белите дробове и техният дихателен капацитет намалява. По време на бременността кислорода участва в работата и на формиращото се тяло на детето. То диша чрез своята майка и до него достига толкова кислород, колкото майката поеме. Дълбокото йогийско дишане увеличава до 10 пъти притока на кислород и прана към майката и детето. То помага на майката да премине по-лесно през контракциите и същинското раждане.
  • Растящото бебе притиска големите вени, които връщат кръвта към сърцето. Това може да доведе до отичане на крайниците, особено през последните седмици на бременността. Редовното практикуване на йога подобрява циркулацията на кръвта в тялото на жената и повишава многократно приемът на кислород. Благодарение на това отоците в ръцете, глезените и ходилата намаляват и се разнасят.
  • Ендокринната система започва да произвежда хормони, съответстващи на различните и емоционални състояния: адреналин – когато е притеснена, тревожна или уплащена, ендорфин – когато се чувства радостна, щастлива, обичана…. Чрез кръвта, тези химични вещества достигат и до тялото на бебето, предизвиквайки в него същите състояния, като тези на неговата майка. Йога помага на жената да обръща внимание на своите емоции и да ги контролира.
  • Бременността внася много нови мисли в съзнанието на жената – понякога радостни, друг път тревожни и притеснителни. Чрез енергията, която излъчват, те достигат до детето. Майката може да използва тази безценна възможност за въздействие върху детето си и да насочва към него силни, позитивни утвърждения. Участвайки активно и съзнателно в този процес на изграждане, тя има силата да сътвори едно мъдро, осъзнато и позитивно дете.

 3. Заключение
Йога помага на майката да изживее своята бременност в радост, пълноценно и осъзнато, превръщайки се в активна част от сътворяването на новия живот.

Целият сборник с доклади можете да изтеглите от тук.