Събития

Веселин Лучански на 80 години

Д-р Георги Лозанов изучаваше йога от гледна точка на психическите феномени. Приятелството ми с него ми помогна много за по-задълбоченото разбиране на Хатха Йога и още повече на Раджа Йога. В неговия институт с модерна апаратура установихме редица  феномени на йогийската практика, например с пранаяма  показах забавяне и ускоряване на пулса от 50 до 300 до пълното изчезване на пулса, записано от осцилографа, и то не в движение, а в поза лотос. Лозанов пръв посети Индия и от него научихме за институтите по йога в Бомбай /сега Мумбай/.

Copy28229ofYogakompleks138По-късно, когато и аз имах щастието да посетя тези институти /ашрами/, когато чуеха, че съм от България с много голямо уважение разказваха за Д-р Лозанов. Институтът по сугестопедия на Лозанов бе посетен от екип на Киевската киностудиа, които снимаха филма „Индийските йоги и кои са те“. Участвах в този филм  с майсторско изпълнение на асани, които се оказаха с по-голяма трудност от асаните,  заснети от екипа в Индия. По-късно през 1971 година бях по спортна линия в град Брянск, където ме разпознаха от филма и това стана причина да изнеса лекция за йога пред лекарите от цяла Брянска област с участие и в тяхната  телевизия. Това си беше събитие за руските йоги, те ми споделиха, че България им отворила път към йога – щом може йога да се популяризира в България, защо да не може в Русия. Интересно, но този филм го видях чак след 40 години в „Ютюб“.

Copy28229ofYogakompleks149

През 1965 година завърших семестриално ВИФ/НСА/. През тази година въведоха дипломирането да става не с държавни изпити, а с дипломна работа. Аз избрах за тема на моята дипломна работа „Упражнения на йогите в лечебната физкултура“. Разпределен бях в Кюстендил. Започнах работа в новата балнеолечебница. Разработих методики за лечение с йогийски упражнения при радикулити, дископатии, дискови хернии. Особено добри резултати даде йогийската пранаяма при болни от бронхиална астма. Прилагахме инхалации с мед и коригиране на дихателния ритъм. Явих се на защита на дипломната си работа, като очаквах трудът ми да се приеме с разбиране. За съжаление най-голям отпор имаше от преподавателите по идеологическите дисциплини, които нарекоха опита за въвеждане на йога в системата на лечебната физкултура „идеологическа диверсия под булото на Източната мистика“. Както и да е, защитата ми беше дадена за добри знания по физиология на йога, с забележки за неправилно избрана тема. Както и да е, с тази защита станах първият дипломиран йога с висше образование от Национална спортна академия и това беше едно от основанията след години да преподавам йога на първите студенти в Национална спортна академия със специалност кинезитерапия с насоченост лечебна йога.

Pages: 1 2 3 4 5 6