Събития

Веселин Лучански на 80 години

Един ден Бай Асен ми каза, Веско трябват ми снимки за първата българска книга за йога. Ти помисли кои пози да снимаме, аз ще те заведа в едно студио, но все пак прецени кои са най-важните, защото искат много пари. „Не трябват пари бай Асене, му казах аз, ние с брат ми имаме малка любителска фотолаборатория, ще ги направим снимките, дай ми само книгата на Девананда да гледам снимките да не пропусна нещо“. „Ама всичко ли можеш? Айде сега няма да се лъжеме.“

25782_387059624247_8120631_nНа другия ден с брат ми, награбихме книгите, едно старо одеяло, фотоапаратчето Смяна-2 и отидохме в Парка на свободата, сега Борисовта градина. Намерихме една хубава полянка сред гората. Беше слънчев ден, осветление достатъчно за снимки за допотопния ни фотоапарат. Направихме повече от двеста снимки, като  гледахме да не пропуснем някоя поза, даже измислихме и няколко нови упражнения, едно от които Бай Асен нарече Матсиендра асана, вариант Лучански.

Цяла нощ промивахме ленти, копирахме снимки, сушихме ги и на сутринта в една кутия от обувки ги занесох на Асен Миланов. Той използва доста от тях в трите издания на книгите Упражнения на йогите. Използва също и комплекси от упражнения за деца, които му предоставих. Искам да подчертая, че тези книги допринесоха много за популяризиране на йога в България. Искам също да подчертая, че книгите нямаше да видят бял свят, ако не беше авторитетът на Проф. Д-р. Матеев, който убеди редакцията на издателство „Здравен фронт“, че това не са книги с религиозно съдържание, а става въпрос за много полезна тренировъчна и лечебна система. По-късно Проф. Матеев и аз направихме първото предаване по българската телевизия за йога, където аз споделих моя  опит за прилагане на лечебна йога, а също показах йога практики, а Проф. Матеев обоснова научния характер на тази система.

Друг интересен момент е срещата с Джое Клемандоре /1963 г./. За първи път виждахме истински индийски йога. Наблюдавах много внимателно неговите изпълнения няколко пъти в Софийския цирк /по това време циркът още не беше изгорял/. В студентската си квартира повтарях неговите изпълнения с голяма радост, че и аз ги мога. В една от залите на редакцията на издателство „Народно  здраве“ Проф. Матеев и Асен Миланов организираха среща с Джое Клемандоре. Присъстваха най-изявените деятели на йога. Аз също бях поканен. Имаше много въпроси към Клемандоре. По едно време попитаха Клемандоре иска ли да види български йоги. Когато дойде моят ред, изпълних цялата програма на Клемандоре. Той възкликна, „ама вие си имате йоги, които могат да съперничат на най-добрите индийски изпълнители“. Впоследствие имахме още няколко неформални, приятелски срещи с Клемандоре, организирани в частни домове.

Pages: 1 2 3 4 5 6