ОБЩО СЪБРАНИЕ

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ЙОГА

О Т Ч Е Т

за  дейността  на  БФ  по  Йога  за   2017 г.

1.ЧЛЕНОВЕ НА БФЙ

1.1. Към м. декември 2017 г. в БФЙ членуват 33 клуба от цялата страна. Приети бяха два нови клуба:  Сдружение Йога клуб „Ришикеш“ – София, с председател Красимир Логофетов и Сдружение „Движение и радост“ – Варна, с председател Анелия Вълчева и бяха изключени 4 клуба!

2.УЧЕБНА ДЕЙНОСТ

2.1. През м. юни завърши СДК по йога към НСА и БФЙ 2016-2017 г. с дипломирани треньори по йога.

2.2. В периода 6-14 април 2017 г. се проведоха посещения и лекции на д-р Нисар Шейх при обиколката му из България, в следните градове:

06.04 (четвъртък) – София, 19.00 ч – зала Ришикеш

10.04 (понеделник), 19:00 – лекция в Казанлък

11.04 (вторник), 19:00 – лекция в Габрово

12.04 (сряда), 19:00 – лекция във Велико Търново

13.04 (четвъртък), 19:00 – лекция в  Плевен

14.04 (петък) – Банско – лагер на йога клуб „Вяра“

Тема на лекцията бе: „Депресия, безпокойство, пристрастяване: Йога терапията – лъч надежда“

2.3. На 7-8 април 2017 г.  се проведе обучение за повишаване на квалификацията на преподавателите по йога с преподавател д-р Нисар Шейх от института „Кайвалядхам“,  Индия по следните теми: „Йога терапия“ в гр. Банско, х-л „Перун Лодж“.

         2.4. През периода 30 септември – 08 октомври 2017 г. УС на  БФЙ организира  НАДГРАЖДАЩО ОБУЧЕНИЕ „ПРЕПОДАВАНЕ НА ЙОГА НА ДЕЦА“ в хотел „Жеравна“, гр. Банкя с участието на 24 курсисти.

2.5. През периода 22-29 октомври се проведе обучение за повишаване на квалификацията на преподавателите по йога на тема „Сутрите на Патанджали“ с лектор Дамян Василев в  хотел „Панорама“, Априлци.

2.6. От 2017 година започна редовен прием в НСА за новата специалност ЙОГА. Бяха приети 7 студенти задочно обучение и 4 студенти – редовно.

  1. Йога семинари
дата Проява място организатор
19 февруари Eднодневен семинар със свами Ведантананда „Основни принципи за изграждане на лична практика (садхана) от асани и пранаяма“ София БЙА
8-17 април  йога семинар Хотел “Перун Лодж”, Банско ЙК „ Вяра „- София
23 април Еднодневен семинар със свами Ведантананда „Практики от пратяхара, полезни за съвременния начин на живот“ София БЙА
май Семинар върху Упанишадите Хотел „Панорама“ Априлци, ЙК „Свародая“
 15-23 юли Йога семинар Хотел Финландия,Пампорово Сдружение „Свами Дев Мурти”
 юли Йога ваканция Хотел Радинас Уей, Боровец Йога арт студио „Шанти“
юли Летен йога лагер Китен Йога център „Хридая“
22-30 юли  Национален планински Йога – семинар Хотел Орловец, Пампорово БФЙ и ЙК „Вяра“
12-20 август Летен йога лагер Банско БЙА
1-10 септември  Национален  морски йога семинар Несебър БФЙ, ЙК „Вяра“
27-29 октомври Традиционен есенен лагер Хотел „ Панорама“, Априлци ЙК „Вяра“, ЙК „Свародая“
  1. Международния ден на йога

4.1. В столицата  се състоя честването Деня на йога  на 24 юни в сграда “Джон Атанасов” на София Тех Парк, където от рано сутринта до късно вечерта желаещите   се потопиха в древното учение. В залата за практики посетителите  се упражняваха, или просто  слушаха и наблюдаваха изпълнението на различни стилове в йога асана – ащанга йога, Айенгар йога, интегрална йога и др., както и  практикуваха леки медитативни упражнения като: медитативни практики в асани – ин йога, кундалини йога, релаксация със звук и тишина, и медитация със звука на тибетски купи.

4.1.1. Залата за конференция тази година се събраха значими и задълбочени изследователи на йога, които  представиха широк спектър от теми, свързани с древната дисциплина. Посетителите   се запознаха както с основните концепции в теорията на йога, дошли от вековете, така и със съвременното ѝ приложение.   Лекторите  представиха такива дълбоки познания като древните тайни за свързването с живота, какво всъщност е кундалини или лая йога, теорията на кармата, концепцията за гуру, както и съвсем нови данни за историята на основния йога текст „Патанджали йога сутра“.

4.1.2. В залата за йога за деца (бала йога) бяха представени обособени практики по хатха йога, нада йога, нритя йога, кала йога, а също и йога за специални деца с обучени учители. Занятията са забавни и предоставят инструменти за насърчаване на фокусирано спокойно поведение. Включени бяха и лекции по  йога и аюрведа за деца и родители.

4.1.3. В залата за аюрведа гостите  се запознаха с представите на древната наука за дълголетието за създаването на света и мястото на човека в него, за тясното съжителство на видовете в природата; за храната и нейното приготвяне; за богатството от лечебни субстанции и методите за тяхната обработка; за досега с фините енергии на човека чрез пулсовата диатностика; за лечебния потенцал на йога като част от пътя към хармонията.

4.1.4. Във фоайето пред залите  имаше прожекции на теметични филми, щандове с изданията на различните йога школи в България, аюрведически продукти, дребни сувенири и др. Участницит опитаха индийска вегетарианска, континентална вегитариенска и веганска храна, както и  се запознаха с изкуството на къната.

4.2. Градовете в страната

Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога, когато спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, на 21 юни 2015г. събитието се осъществява успешно и в градовете Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През 2016г. присъединилите се градове са значетелно повече – двайсет, а тази година към честването в София координирано и едновременно се пресъединиха със свои програми по места още двайсет и пет града и едно село в България: Пазарджик, Пловдив, Смолян, Девин, Кърджали, Свиленград, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Бургас, Созопол, Черноморец, Емона, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово, Плевен, Павликени, Перник, Дупница и Самоков.

4.3. Организаторите

Честването на Международния ден на йога се организира от посолството на Република Индия под патронажа на Н.Пр. г-жа Пуджа Капур, посланик на Република Индия в България, в партньорство с редица правителствени и неправителствени организации – Индологическа фондация “Изток-Запад”, Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да жевееш” – България, фондация “Девъм”, и с активното участие на десетки йога-центрове в България.  Определени бяха специален Организационен комитет и национален координатор,  които се грижеха за цялостната организация и осъществяване на събитието в София и страната. Съответни организационни структури със свои координатори по места бяха формирани във всичките двайсет и седем населени места.  Програмите в страната бяха организирани в съответствие и синхрон с тържеството в столицата.

  1. Държавно първенство по йога

Докладът от 22-рото ДП по йога е в приложение 1 от настоящия отчет за 2017 г.

  1. Международно първенство по йога :

2-ро Международно йога асана  първенство в Индия

От 18 до 19 септември в Шринагар, щата Джами и Кашмир, се проведе  2-ро Международно йога асана първенство. В състезанието  взеха участие състезатели от Индия, България, Япония, Виетнам, Непал, Канада, САЩ и Австралия.

България участва с трима състезатели, спечелили златни медали на Държавни  първенства у нас, организирани от Българска федерация по йога. Това са Силвия Вакинова, Илияна Захариева и Кристина Христова. Българските участници се състезаваха в четири дисциплини: „Асани“; „Артистична йога“ – индивидуално  изпълнение: „Артистична йога по двойки“ (Силвия и Кристина) и „Ритмична йога по двойки“ (Силвия и Кристина).

  1. В стил „Асани” местата, които завоюваха българите, са :

Кристина Христова – златен медал, възрастова група 25 – 30 години

Силвия Вакинова – сребърен медал, възрастова група 31– 40 години

Илияна Захариева  –  сребърен медал, възрастова група над 50 години

  1. В стил „Артистична йога“ – индивидуално изпълнение:

Силвия  Вакинова– златен  медал, старша възраст над  25 години

Кристина Христова – сребърен медал, старша възраст  над 25 години

  1. В стил „ Артистична йога по двойки”- Силвия и Кристина – златни медали
  2. В стил „Ритмична йога по двойки” –

Силвия и Кристина – златни медали, 1 място

  1. ЗАСЕДАНИЯ НА УС:

През 2017 г. са проведени  6  броя заседания на Управителния съвет на БФЙ. С протоколи бяха взети  решения относно:

7.1 Протокол № 1/ 10.01.2017 г :

по т.1 – Обсъди се въпроса и единодушно бе прието новите преподаватели, които завършват в момента да се включат към вече съществуващ спортен клуб, за да натрупат подходящ опит сред по-опитни преподаватели и да бъдат вписвани в регистъра на спортно-педагогическите кадри към съответния клуб. В отделни случаи, когато в населеното място няма функциониращ клуб и при други специални хипотези, учителите ще бъдат вписвани по решение на УС, като всеки случай ще се разглежда отделно.

по т. 3 единодушно взе решение за поощряване на клубовете, които подготвят и изпращат състезатели на ДП по йога, като им се отпуска финансова помощ по 50 лева за подготвен и участвал състезател, но не повече от 150 на клуб за едно ДП. Това решение ще бъде предложено за гласуване от ОС.

7.2.  Протокол № 4 / 01.08.2017 г

Относно Разглеждане на изпратеното писмо от Красимир Логофетов – Председател на Сдружение“ Ришикеш” и мнението му за неспазване на Правилника по време на 22-рото ДП по йога в Плевен, УС  единодушно реши да се вземат предвид отбелязаните в писмото пропуски и да се вземат всички възможни мерки, според бюджета и ресурсите на БФЙ, занапред да се подобри организацията на състезанията.

7.3. Протокол № 5/ 26.08.2017 г

УС Реши:

1.Да се увеличи заплащането на Мария Кърчева  с  /решението влиза в сила от датата на протокола / от 50 лв. на 80 лв. на месец с оглед увеличаване на работата.

  1. Да се увеличи заплащането на Калина Прокопиева – член на УС и главен организатор и координатор на обучителните курсове:

– за СДК курс към НСА и БФЙ – 900 лв / влиза в сила от започването на следващия СДК курс 2018-2019 г. / от 500 лв на 900 лв .

– за  курс „Йога за  деца“ към БФЙ – 350 лв / влиза в сила от започването на следващия курс за деца – 30.09-08.11.2017 г. /.

7.4. Протокол  № 9 /  05.12.2017 г.

По т.2. обсъди се заплащане на лекторските часове само за хоноруваните преподаватели към НСА, които към момента са Анна Бакалова  и Нина Гинина. Взе се решение Нина Гинина да води практиките в НСА без заплащане, за да си изплаща обучението в Кайвалядхама, което БФЙ е поела. Заплащането се изчислява на база 20 лева за учебен час от 45 мин.

София
Съставил:
Вера Захариева – председател на БФЙ

 

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ  ПО ЙОГА – членски внос за 2017 г. към 25.02.2018 г

Наименование Председател Адрес Булстат Сума

1. Сдружение

„Спортен клуб Вяра“

Вера Захариева

София

Ж.к. „Надежда“, бл. 122, вх. Д , ап. 113

131204297 200.00 лв.

2. Сдружение

Спортен клуб „Изида“ – Свиленград

Иванка Димитрова Миткова

гр. Свиленград

ул. „Христо Шишманов“ №67

вх.А, ет.5, ап.22

126623767 200.00 лв.

3. Сдружение

„КЛУБ ПО ЙОГА – СВАРОДАЯ“

Илияна Димитрова Захариева Варна, п-н Приморски, п.код 9000, ул. “Ген Колев”, бл.87, вх. В, ап.67 175643118

200.00 лв

 

4. Сдружение „Радост за

Всички“

Веселинка Стойчева

Стоилчева

София, Кв.”Лозенец”

Ул.”Бунтовник’’14-16  ет.3, ап.9

176057250 200.00 лв.

5. Сдружение

„Спортен клуб Нед“

Юлиана Недкова Василева София, ул. Планинец 9, ет.3, ап.8 175765061 200.00 лв
6. Сдружение „Българска йога асоциация“ Тодор Захариев София, кв. Борово, ул. Родопски извор 43А, офис 1 121233788 200.00 лв

7. Сдружение

„СК Пракрити“

Елка Гигилева

В. Търново,

ул. „Бачо Киро“, № 9, вх.Б, ап.1

104702710 200.00 лв.
8. Сдружение за йога наука и изследвания в памет на Свами Дев Мурти Анна Бакалова София, ж.к. Яворов, бл. 56А, ап. 6 175818078 200.00 лв.

9. Сдружение

„Йога клуб Патанджали“

Дамян Василев

Пловдив

ул. Победа 51

1758900

10.СНЦ

„Йога Център – Хридая“

Люба Шулева – Комитова Бургас, ул. „Славянска“№31 102818456 200.00 лв.

11. Сдружение

”Йога”

 

Георги Петров Петров

Павликени

Бул.”Д.Благоев”53

104651651

100.00 лв.

100.00 лв

12. Сдружение

„Движение за хармонично развитие на човека“                 BMST

Теодор Недков Недев Русе 7000, ул. Петко Д. Петков № 8 вх.1 117626084 200.00 лв заплатени на 21.02.2018 г.

13. Сдружение

Йога студио

„Хармония“

Лиляна Ангелова

Пеевска

Русе

Бул.”Придунавски” 20

176178711

14. Сдружение

„Клуб по йога ОМ“

Виолетка

Цонева

Димитрова

Сливен,кв. „ Даме Груев „, бл. 11, вх. Г, ап.9 119518890 200.00 лв.

 15. Сдружение:

Йога клуб „Орфей“

Кирил Ненков Коларов София, ул. МалаКория №17 176278373 200.00 лв.

16. Сдружение:

„Клуб по йога Лазур“

Ваня Михайлова

Бургас,

Ул. Константин Величков № 67, ет. 6, ап. 20

176471269 200.00 лв.
17. Сдружение: „Сдружение Шанти“ Елица Йоргова

Пловдив,

Ул. „Димитър Цончев“ 7

176171909 200.00 лв.

18. Сдружение:

„Йога център АНАНДА“

Даниела

Жекова

Сливен 176396457 200.00 лв.

19. Сдружение

„Сдружение Йога Даршан“

Маринела Орлова Пловдив 176533774 200.00 лв.
20. Сдружение „Каруна“ Елия Аличкова София, ж.к. „ Лозенец“, ул. „Крум Попов“, 28А, ет.1, ап.4 131500734 200.00 лв.
21. Сдружение: „Лотос“ Силвия Вакинова Плевен 200.00 лв.

22. Сдружение:

„Йога  клуб – Соларис“

Лазар Георгиев Видин 176235281

200.00 лв.

 

23. Сдружение „Съдействие за развитие на йога по метода на Б.К.С.  Айенгар в България“ Наталия Сибирякова Варна, ж.к. „Бриз – юг“, ул. „Сирма войвода“, 6, ап.5 176313358 200.00 лв.

24. Сдружение:

„Спортен йога клуб Колобар – Варна“

Ружа Стойнова Варна, ул. „Плиска“ 7, ет.2, ап.5 103930515 200.00 лв.

25. Сдружение:

„Българско Йога общество Дивали“ – София

Юлия Савова София, ул. „Кн. Борис I“, 71, ет.2, София 1000 176494912 200.00 лв.

26. Сдружение:

„Йога Здраве“

 

Стефан Ангелов София, ул. „ Генерал Иван Колев“ 29, ап 4 176575435 200.00 лв.

27. Сдружение:

„ Лакшми”

Татяна Димитрова 5900 град Левски, област Плевенска, ул.”П. Евтимий”№70 200.00 лв.
28.”Сдружение  Видя Проект”

Живко Стоилов

 

Пловдив , ул  Родопи, № 65, ет 1 176043197 200.00 лв.

29. Сдружение

„ Диша „

Ирина Велкова

В. Търново

Ул. „ Охрид „ , вх В , ет . 1 , ап 3

176336684 200.00 лв

30. Сдружение

„Йога Фелоушип“

 

Светлана

Благоева

 

София

Младост 4

Бл. 434, ап 145

176246087 200.00 лв.

31. Сдружение

„Усмихнато цвете“

Светла Лазарова

Казанлък

Ул. „ Искра „ № 14, офис 2

176667175 200.00 лв.
32. Сдружение „Движение и радост“ – Варна Анелия Вълчева -Борисова

Варна, Ул. „Подп. Калитин“ 17

Ет.6, ап.11

176615876 100.00 лв.

33. Сдружение

„Ришикеш“

Красимир Логофетов София, ул. Персеник 17 176987887 100.00 лв.

 

 

Pages: 1 2